Adidas za novog direktora imenovao aktuelnog čelnika konkurentske Pume
(Izvor: EPA-EFE/JUSTIN LANE)

Adidas za novog direktora imenovao aktuelnog čelnika konkurentske Pume

Njemački proizvođač odjeće Adidas saopćio je da je imenovao aktuelnog čelnika konkurentske firme Puma Bjorna Guldena za svog novog izvršnog direktora i člana Izvršnog odbora.

Ranije je bio izvršni direktor danskog brenda nakita Pandora, a bio je i na pozicijama u najvećem evropskom maloprodajnom lancu obuće Deichmann, Rack Room Shoes i Helly Hansen.

Riječ je o 57-godišnjem Norvežaninu koji je u mladosti bio profesionalni fudbaler i nastupao je za Nurnberg u njemačkoj Bundesligi te za Bryne i Stromsgodset u norveškoj Premijer ligi. Igrao je i rukomet za Haslum u prvoj ligi Norveške.

"Bjorn Gulden donosi skoro 30 godina iskustva u industriji sportske opreme i obuće. Kao rezultat toga, on izuzetno dobro poznaje industriju i oslanja se na bogatu mrežu u sportu i maloprodaji... Kao izvršni direktor Pume, on je ponovo osnažio industriju brend i doveo kompaniju do rekordnih rezultata", rekao je predsjednik Nadzornog odbora Adidasa Thomas Rabe.

Gulden će na novu poziciju stupiti 1. januara. Odluka završava višemjesečnu neizvjesnost, jer su se aktuelni izvršni direktor Kasper Rorsted i Nadzorni odbor kompanije u augustu međusobno dogovorili da će on napustiti kompaniju 11. novembra.

Rabe je zahvalio Rorstedu za njegova postignuća u Adidasu, rekavši da je strateški repozicionirao kompaniju.

"U Sjevernoj Americi, najvećem svjetskom tržištu sportske opreme, Adidas je udvostručio svoju prodaju, ojačao svoju vodeću poziciju u održivosti i povećao raznolikost, jednakost i uključenost u cijeloj kompaniji", kazao je on.

Sjedišta kompanija Adidas i Puma nalaze se u bavarskom gradu Herzogenaurachu.

federalna.ba/AA

Adidas Puma