Adidas prekinuo saradnju s Kanye Westom zbog antisemitskih komentara
(Izvor: Evan Agostini/Invision/AP)

Adidas prekinuo saradnju s Kanye Westom zbog antisemitskih komentara

Adidas je prekinuo svoje partnerstvo s Kanye Westom, rekavši da "ne tolerira antisemitizam" nakon što je reper suspendiran s Instagrama i Twittera zbog uvredljivih objava.

Njemački sportski brend rekao je da su nedavni komentari i postupci Westa, koji je službeno promijenio ime u Ye, bili "neprihvatljivi, puni mržnje i opasni, te krše vrijednosti tvrtke o različitosti i inkluziji, međusobnom poštovanju i poštenju".

Tvrtka je rekla da će ostvariti "kratkoročni" pad od 250 miliona eura na svoje prihode za ovu godinu nakon što je odlučila zaustaviti poslovanje brenda s trenutnim učinkom. A to je prekinuti proizvodnju proizvoda pod Westovim brendom Yeezy i zaustaviti sva plaćanja reperu i njegovim tvrtkama

U 2020. partnerstvo je Adidasu donijelo gotovo 1,7 milijardi dolara prihoda, prema Bloombergu, a trebalo je isteći 2026.

Gubitak prihoda bit će udarac za Adidas, koji je nedavno upozorio da mu profitne marže i prodaja padaju jer se zalihe gomilaju u skladištima zbog usporavanja potrošačke potražnje.

Adidas je stavio ugovor na reviziju nakon Westove kontroverzne pariške revije ranije ovog mjeseca, gdje su modeli hodali modnom pistom noseći košulje s natpisom "White Lives Matter".

Izjavili su da su jedini vlasnici svih prava na dizajn postojećih proizvoda, kao i prethodnih i novih varijacija boja u okviru Yeezy partnerstva.

Adidasov potez dolazi nakon što su Balenciaga, Gap i JPMorgan Chase prekinuli veze sa Westom nakon opetovanih antisemitskih primjedbi. Reper je nedavno izjavio da ga Adidas nije mogao odbaciti, uprkos njegovim komentarima koji su potaknuli pozive na bojkot. Twitter je zaključao Westov račun 9. oktobra nakon što je uklonio jedan od njegovih antisemitskih tweetova.

Vlasnik Facebooka Meta ograničio je Westov Instagram 7. oktobra nakon što je reper objavio antisemitsku objavu u kojoj je izgleda sugerirao da repera Diddyja kontroliraju Židovi, što je antisemitski trop.

Predsjednik Središnjeg vijeća Židova u Njemačkoj u utorak je rekao da proizvođač sportske odjeće ima posebnu odgovornost prekinuti veze s Kanye Westom s obzirom na njegovu historiju u nacističkoj eri. "Adidas se mora suočiti sa svojom historijskom odgovornošću ne samo kao njemačka kompanija, već i kao kompanija koja je bila upletena u nacionalsocijalističku diktaturu i profitirala od nje", rekao je Josef Schuster za tabloid Bild.

“Od tada je Adidas učinio mnogo da se distancira od svoje prošlosti”, dodao je Schuster. “Ako je ovo za vjerovati, onda je prekid veze s Kanye Westom obavezan. Niti najbolja tenisica ne može biti vrijedna povezivanja s dubinama u koje se ovaj umjetnik spustio.”

federalna.ba/The Guardian

Adidas Kanye West