Adidas razmatra prekid desetogodišnje saradnje sa Kanye Westom

Adidas razmatra prekid desetogodišnje saradnje sa Kanye Westom

Iz Adidas navode da preispituju svoje Yeezy partnerstvo s Kanye Westom nekoliko dana nakon što je pokazao dizajn majice "White Lives Matter" na Sedmici mode u Parizu.

Tvrtka nije spomenula kontroverzu, ali je rekla da su "uspješna partnerstva ukorijenjena u međusobnom poštovanju i zajedničkim vrijednostima".

Reper i modni dizajner odgovorio je na Instagramu, tvrdeći da je kompanija "ukrala" njegove dizajne.

Čini se da je taj post sada izbrisan.

Adidas je BBC-u rekao da je donio odluku o preispitivanju partnerstva nakon "ponovljenih napora da privatno riješi situaciju".

Glasnogovornik njemačke tvrtke za sportsku odjeću također je rekao da je "Adidas Yeezy partnerstvo jedna od najuspješnijih suradnji u historiji naše industrije."

U svojoj objavi na Instagramu, West je također upotrijebio psovku, dodajući "JA SAM ADIDAS".

Ranije ove sedmice bio je kritiziran nakon što je na Sedmici mode u Parizu predstavio kolekciju koja je uključivala majice sa sloganom "Životi bijelaca su važni".

Fraza Black Lives Matter, koja predstavlja protivljenje rasizmu i policijskoj brutalnosti, naširoko se koristila nakon što je Georgea Floyda, nenaoružanog crnca, ubio policajac u Minneapolisu u ljeto 2020. godine.

Gabriella Karefa-Johnson iz Voguea, glavna modna urednica u modnom časopisu, bila je među onima koji su kritizirali Westa zbog majica, nazvavši taj potez "vrlo neodgovornim". Kao odgovor, West se obrušio na Karefu-Johnson i objavio fotografije na kojima se ruga njenom izgledu pred svojih 17,9 miliona sljedbenika.

U izjavi, Vogue je rekao da "stoji uz Gabriellu Karefa-Johnson". "Ona je lično bila meta maltretiranja. To je neprihvatljivo. Sada, više nego ikad, glasovi poput njenog su potrebni i na privatnom sastanku s Ye danas je još jednom rekla svoju istinu na način na koji se osjećala najboljim, pod svojim uslovima."

Gotovo desetljeće dugo partnerstvo Adidasa i Westa već je neko vrijeme napeto.

U središtu njihove saradnje je iznimno popularna paleta tenisica - poznatih kao Yeezy - koje koštaju stotine dolara, a nova izdanja često se rasprodaju u roku od nekoliko minuta. U junu je optužio Adidas da je napravio cipelu koja je izgledala slično prepoznatljivom dizajnu Yeezy, ali nije bila dio njihovog dogovora.

Adidas je rekao da će nastaviti suupravljati partnerstvom dok je revizija u toku.

Objava iz Adidasa dolazi manje od mjesec dana nakon što su Westovi odvjetnici poslali pismo modnom lancu Gap u kojem kažu da on više neće raditi s tvrtkom.

Optužio je Gap da nije poštovao uslove dogovora, uključujući i to što nisu otvorili samostalne trgovine za njegovu modnu marku Yeezy.

federalna.ba/BBC

Adidas Kanye West