Zvizdić-Schmidt: Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH podstrek za bh. vlasti na evropskom putu
(Izvor: Fena)

Zvizdić-Schmidt: Dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH podstrek za bh. vlasti na evropskom putu

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić sastao se s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom,saopćeno je iz PSBiH.

U saopćenju se navodi da je razgovarano  o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i  reformama koje je potrebno realizirati na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine. Istaknuli su da dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini predstavlja važan podstrek za bh. vlasti u nastavku ostvarenja ciljeva na evropskom putu, a sa ciljem da se bh. građani, posebno mladi ljudi, zadrže u našoj zemlji.

Visoki predstavnik je poželio uspjeh u radu novoimenovanim zastupnicima u Predstavničkom domu PSBiH i izrazio nadu u dobru saradnju sa OHR-om.

Također je razgovarano  i o sastanku sa političkim direktorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) koji će biti održan u petak u Sarajevu. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da će to biti prilika da članove PIC-a upozna sa zakonodavnim prioritetima Predstavničkog doma PSBiH u narednom mandatu, te o generalnim planovima u radu Predstavničkog doma.

Tokom sastanka,  Zvizdić je rekao da su pred Bosnom i Hercegovinom važne odluke i naglasio zadovoljstvo činjenicom da će standardi koji se primjenjuju u zemljama članicama Evropske unije biti uspostavljeni i u Bosni i Hercegovini. S tim u vezi, izrazio je očekivanje da sve potencijalne odluke u vezi državne imovine moraju biti u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH i da samo država može biti titular državne imovine, navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Denis Zvizdić Christian Schmidt