Prilog Amre Ličina

Život u BiH sve skuplji - radnici bez plaća ili s istim preživljavaju

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za april 2022. godine iznosi 2.493,84 KM i za 73,88 KM je skuplja od sindikalne potrošačke korpe u prošlom mjesecu. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za februar 2022. iznosila je 1.046,00 KM. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 41,94%. Poskupljenja osnovnih životnih namirnica svakim danom sve su veća, a životni standard građana niži. Još na sve ovo nema adekvatne reakcije vlasti. Koliko su poskupljenja utjecala na životni standard u Bosni i Hercegovini govore podaci Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, koji pokazuju da su za samo pet mjeseci troškovi života četveročlane porodice veći za 300 konvertibilnih maraka. Najviše je poskupjela hrana, te režije i prijevoz. U Udruženju za zaštitu potrošača Futura Mostar na odgovornost pozivaju nadležne vlade da reaguju i mjerama ublaže poskupljenja. Marin Bago, Udruženje za zaštitu potrošača Futura Mostar:

“Ono što nam se sada dešava je odricanje od svega i svačega, to treba spriječiti. Nismo valjda spali kao društvo i ljudi da pričamo o preživljavanju. Onda nam, zaista, nema spasa.“

Velika poskupljenja i rast cijene sindikalne potrošačke korpe odavno ne prate visinu plaća, a uz to plaće ne mogu pokriti ni polovinu troškova života građana. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u odnosu na prošlu godinu ulje, šećer i krompir poskupjeli su za više od 100 posto. Povećane su cijene mesa, kafe, maslaca, margarina, hljeba, mlijeka i mliječnih proizvoda. Mirsada  Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH:  “Cijene su se najviše podigle u odjeljcima hrane i bezalkoholnih pića – za 13 posto, zatim stanovanje i režijski troškovi za oko 7posto, i najviše je poskupio prevoz za 15 i po posto. Od osnovnih životnih namirnica možemo izdvojiti pšenično brašno koje je poskupjelo oko 19 posto, zatim hljeb 13 posto, ulje je poskupjelo za 40 posto, šećer oko 30 posto, meso 11 posto. Poskupjelo je, također, povrće oko 25 posto.“

Vlada Federacije BiH ima mehanizme kojima može zaustaviti val poskupljenja u vidu ograničenja rasta cijena, međutim, to još ne čini. Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

"Postavlja se pitanje da li danas, kad nam je potrošačka korpa preko 2.500 hiljade KM, predstavlja mogućnost da čovjek preživi zajedno sa svojom porodicom od prvog do prvog".

Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača TK-a, kaže da su cijene životnih namirnica već previsoke, te da će nadležni morati reagovati:

“Te namirnice koje su poskupjele su baš osnovne i neophodne su za svako domaćinstvo bez obzira na to da li to domaćinstvo živi sa 400 ili 4000 KM. Neke robe su jeftinije, poput garderobe. Ali u uslovima kada se borite da prehranite porodicu, da osigurate ono osnovno, onda vam te robe nisu ni na kraj pameti.“

Poskupljenja su, prema podacima iz Evropske unije, zabilježena svugdje, međutim cijene osnovnih namirnica u najrazvijenijim zemljama EU i nakon poskupljenja, niže su nego u Bosni i Hercegovini. Naprimjer, u Velikoj Britaniji, litar ulja je nešto viši od funte (1,3 eura). U Belgiji, 1,49 eura (oko tri konvertibilne marke), kilogram brašna je 0,45 eura, dok je u Italiji, cijena kilograma brašna 75 eurocenti. Za građane je zabrinjavajuće što se poskupljenjima osnovnim životnim namirnicama i energenata ne nazire kraj.

 „Poskupilo sve, ulje, brašno, a plate ostale iste“.

„Nešto mora da se promijeni u ovoj državi, ovako stvarno više ne ide“.

„Svaki dan je na nekom artiklu 10-15 feninga više, sad više i ne pratim, koliko mogu kupim“.

I dok druge zemlje pokušavaju svojim građanima olakšati život poput Hrvatske koja je donijela paket mjera kojima se, između ostaloga, od 1. aprila ove godine stopa PDV-a na hranu smanjuje s 13 na pet posto, vlast u Bosni i Hercegovini ne radi ništa da spriječi negativne trendove poskupljenja životnih namirnica i energenata.

 

potrošačka korpa Federalni radio
sport Federalni radio
0 19.05.2022 00:02
Vijesti u 22 Federalni radio
0 18.05.2022 22:26
sport Federalni radio
0 18.05.2022 18:19
Vijesti u 17 Federalni radio
0 18.05.2022 17:28
sport Federalni radio
0 17.05.2022 23:37
Vijesti u 22 Federalni radio
0 17.05.2022 22:42