videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Knjiga o Zeničanima koji su grad kroz historiju oplemenili pisanom riječju

Iz edicije „Memoria“ JU Muzej Grada Zenica izdata je druga po redu knjiga. Riječ je o jedinstvenom autorskom projektu historičara Ikbala Coge “Kratka hronika zeničke književne scene 1919-2009.“, koja govori o stanovnicima Zenice koji su je kroz historiju oplemenili pisanom riječju.

Osnovu istraživačkog rada koji je trajao više od dvije godine činila je baza podataka objavljivana u zeničkom listu "Naša riječ" od 1956. godine, listu "Oslobođenje" te bibliotečke građe Gradske biblioteke Zenica.

„Muzej Grada Zenice je bio izuzetno zainteresovan da bude izdavač ove knjige. Knjiga je objavljena i već je raspoloživa u Muzeju Grada Zenice i upravo je  distribuiramo u biblioteke i druge muzeje gdje će je moći čitati zainteresirani“, ističe direktor Muzeja Grada Zenice Adnadin Jašarević.

“Kratka hronika zeničke književne scene 1919-2009.“ predstavlja značajan izvor podataka o zeničkim književnicima i književnicama. Sličnom studijom ne mogu se pohvaliti drugi, veći gradovi, a ona predstavlja, prema riječima autora, prilog jednom budućem opširnijem kanonu bh. književnosti kao takve.

„Osnovni kriterij je bio sljedeći: da je pisac, odnosno književnik rođen u Zenici ili da je dugi niz godina boravio u Zenici i da ima barem jednu objavljenu svoju vlastitu knjigu“, navodi autor knjige Ikbal Cogo.

Promocija knjige bit će održana u gradovima Bosne i Hercegovine, shodno epidemiološkim mjerama.

federalna.ba

Muzej Grada Zenica knjiga Memoria Ikbal Coga