videoprilog Anela Kajtezovića (Dnevnik 2)

Zdravstveni radnici iz USK-a i dalje bez plaće

Na sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona nije usvojena nijedna tačka dnevnog reda. Budžeta nema, jer nema ni parlamentarne većine. Iako je vlast očekivala podršku opozicije, ona je izostala - kažu, nisu odgovorni za ovakvu situaciju. Tako je Unsko-sanski kanton ušao u novu godinu bez odluke o privremenom finansiranju, ali i bez plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i odluke o premiji. Zbog političkog igrokaza u skupštini, plaće zdravstvenim radnicima su i dalje na čekanju.

Uzvicima „Lopovi, lopovi!“ zdravstveni radnici reagovali su na neusvajanje Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona. 15 glasova za nije bilo dovoljno da prođe dokument bez kojeg nema decembarskih plaća. Posljedice su veoma ozbiljne.

„Generalni štrajk ili kolektivni otkazi. Naše kolege doktori iz drugog sindikata su odlučili da, ako plata za decembar ne bude isplaćena u ovom mjesecu, više neće doći na posao. Ne zamjeram im zato što ćemo im se i mi najvjerovatnije pridružiti. Onaj ko nije plaćen za ono što radi, nije u obavezi da radi“, kaže Elvir Hrustanović, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantonalne bolnice u Bihaću.

Jasne parlamentarne većine u Skupštini USK-a nema već dvije godine, tako da je trenutna vlast danas očekivala podršku nekog iz opozicije, kao što je to bio slučaj prošle godine.

„Nije bilo naše podrške jer je Skupština danas prvi put imala priliku uopće razmatrati finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja. Upravni odbor ZZO-a, sama institucija Zavoda zdravstvenog osiguranja i Vlada kantona su probili sve rokove i zakasnili  sa upućivanjem ovog materijala u proceduru. Pored toga, mi smo iznijeli argumente da je decembarska plaća mogla i trebala biti uplaćena“, kaže Jasmin Musić, predsjednik Kluba zastupnika SDA-a u Skupštini USK-a.

Iz SDA kažu da se isto desilo 2016. godine, kada je decembarska plaća puštena, a nije bio usvojen Finansijski plan Zavoda.

„Dobro bi bilo da se ne hvale tim, jer to je protivzakonito. To što su oni sebi uzimali za pravo da rade na takav način, ja se nikad ne bih pohvalio tim“, poručuje Jasmin Husetić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK-a.

Oni koji prate rad Skupštine i političku situaciju u Unsko-sanskom kantonu današnji ishod su mogli pretpostaviti. Međutim, u vladajućoj partiji su ostali iznenađeni.  

“Za ovakvo djelovanje nema niko razlog - nema niko valjan razlog. Na stranu i politika i stranke i naše razlike i sve to. Ovi ljudi koji rade za 500-600 maraka - njih to ne interesuje. To sam više puta danas rekao, oni što primaju 3, 4 ili 5 hiljada - odlučuju o onima koji rade za 500 maraka. Dakle, zbilja rade mjesec dana“, ističe Agan Bunić, predsjednik Kluba zastupnika NES-a u Skupštini USK-a.

Ono što je danas jedino sigurno jeste da zdravstveni radnici, djelatnici u sektoru koji je u vrijeme pandemije najpotrebniji, neće uskoro dobiti plaću.

federalna.ba

Bihać USK zdravstveni radnici
obrazovanje odraslih USK
0 20.05.2022 18:52
USK Christian Schmidt Državna imovina
0 18.05.2022 19:12
Evropska noć muzeja Noć muzeja Bihać Muzej USK
0 16.05.2022 16:48
Bihać Una migranti
0 14.05.2022 13:02
privrednici SBK zdravstveni radnici
0 13.05.2022 19:51
Omaha Cazin pozorište predstava Bihać Pedagogija otpora Branka Ćopića Branko Ćopić
0 13.05.2022 18:35