Prilog: Velida Kulenović

ZDK: Učenici ponovo u školskim klupama

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici donijela je nove odluke o popuštanju mjera u skladu sa epidemiološkom  situacijom u ovom kantonu. U školske klupe danas su se vratili učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola, a od danas će moći raditi fitnes centri i teretane uz poštivanje epidemioloških mjera.

Epidemiološka situacija u ovom kantonu je još uvijek nepovoljna, ali je donekle poboljšana, posebno protekle sedmice, što potvrđuju i statistički podaci. Stoga je Krizni štab Ministarstva zdravstva na današnjoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona, predložio ukidanje restriktivnih mjera o kojima govori resorni ministar Adnan Jupić:

Ovom naredbom se otvaraju fitnes centri, teretane, kladionice, a  dozvoljeno je i služenje nargila u otvorenim prostorima, uz poštivanje epidemioloških mjera. Biosigurnosne mjere, koje su se provodile u predškolskim ustanovama, ubuduće će se provoditi i u udruženjima koja rade s djecom.“

Ranije je donesena odluka koja se odnosi na vraćanje učenika  završnih razreda osnovnih i srednjih škola u školske klupe od danas, kako bi kraj školske godine dočekali u učionicama.

Do kraja ove sedmice ćemo razmotriti način dodatnog popuštanja mjera. Cilj je da, u skladu sa epidemiološkom situacijom, i život teče najnormalnije“, kazao je resorni ministar Spahija Kozlić.

Iz Kriznog štaba i Vlade napominju da ovo nije završetak borbe protiv pandemije nego da se radi o pokazatelju da je ozbiljnost u poštivanju  osnovnih epidemioloških mjera neophodna do masovne imunizacije.

Federalni radio Radio Federacije BiH ZDK mjere
sport Federalni radio
0 08.05.2021 23:48
Vijesti u 22 Federalni radio
0 08.05.2021 22:30
sport Federalni radio
0 08.05.2021 17:42
Vijesti u 17 Federalni radio
0 08.05.2021 17:40
Izborni zakon Federalni radio
0 08.05.2021 17:39