Vlada formira pregovarački tim, rudari nezadovoljni - nastavljaju protest
(Izvor: Fena)

Vlada formira pregovarački tim, rudari nezadovoljni - nastavljaju protest

Okončan je hitan sastanak u Vladi FBiH koji je sazvao premijer Federacije BiH Fadila Novalića. U obraćanju medijima nakon sastanka, Novalić je kazao da je sazvao sastanak kako bi čuo "šta je tačan problem".

"Nažalost, nisam dobio odgovor i u tom smislu smo formirali pregovaračku grupu koja treba sa sindikatima rudnika odlučiti šta je problem. Ne možemo riješiti problem ako nemamo drugu stranu”, rekao je Novalić.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić potvrdio je da je formirana radna grupa.

"Mi smo iznijeli zahtjeve koji su došli od sindikata. Izanalizirali smo svaki od ovih osam zahtjeva i zadužit ćemo radnu grupu da uđe u pregovore. Danas sam nekoliko puta zamolio predstavnike sindikata da pregovaramo, ali su rekli ne. Ponovo pozivam sve sindikate da se odazovu, da sjednemo i razgovaramo. Neki od zahtjeva su logični i prihvatit ćemo ih, neki ne i treba razgovor. Nemoguće je smijeniti svih sedam direktora, doveli bismo sve u kolaps", rekao je Džindić, prenosi Avaz. 

Dodao je da se u problem ne smije dovesti snabdijevanje električne energije za FBiH.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić kazao je da su zaključci Vlade FBiH neprihvatljivi za rudare te da oni ostaju ispred zgrade. "Sutra očekujemo masovnu podršku radnika i građana Bosne i Hercegovine", poručio je Husić.

Rudari su ranije odbili da prisustvuju sastanku i najavili da ostaju na protestu ispred zgrade Vlade do ispunjenja zahtjeva.

Novalić u ponoć sazvao sastanak u vezi s protestima rudara

U ponoć bi u zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu trebao biti održan hitan sastanak u vezi s protestima rudara. Federalni premijer Fadil Novalić vraća se večeras iz Njemačke i na Međunarodni aerodrom u Sarajevu bi trebao da stigne avionom u 23.30 h. Na sastanak koji organizuje Novalić pozvani su m...

Podsjećamo, rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, te uvezivanje radnog staža. Među zahtjevima je i utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i ostavke svih direktora u Koncernu Elektroprivrede BiH.

Rudari u sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede BiH jutros su donijeli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti prekidom proizvodnje kako bi dodatno iskazali protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

Za sutra su najavljeni još masovniji protesti pred Federalnom vladom.

federalna.ba

rudari Vlada FBiH
Vlada FBiH obrtnici i samostalni djelatnici
0 20.01.2022 10:30
ZDRMUZ rudnik rudari Zenica Rudnik mrkog uglja Zenica Senad Sarajlić
0 13.01.2022 16:48
električna energija Vlada FBiH
0 10.01.2022 16:49
štrajk Rudnik mrkog uglja Zenica rudnik rudari protest rudari
0 05.01.2022 15:49
RVI nabavka vozila Vlada FBiH
0 31.12.2021 11:28