javljanje Omera Zeca (Dnevnik 3)

Novalić u ponoć sazvao sastanak u vezi s protestima rudara

U ponoć bi u zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu trebao biti održan hitan sastanak u vezi s protestima rudara.

Federalni premijer Fadil Novalić vraća se večeras iz Njemačke i na Međunarodni aerodrom u Sarajevu bi trebao da stigne avionom u 23.30 h. Na sastanak koji organizuje Novalić pozvani su ministar energije, rudarstva i industrije, direktor, uprava i članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH, direktori svih osam rudnika i predstavnici sindikata, potvrdio je za Avaz ministar Nermin Džindić.

Rudari i dalje protestuju ispred zgrade Vlade Federacije BiH

Rudari sedam rudnika u FBiH koji posluju u sklopu koncerna Elektroprivreda BiH, i dalje protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu kako bi izrazili nezadovoljstvo predloženim Pravilnikom o plaćama i Pravilnikom o radnom učinku. Rudari planiraju provesti noć na cesti i platou ispred zgrade V...

Ispred zgrade Vlade FBiH održavaju se protesti rudara koji traže ispunjenje svojih devet zahtjeva, među kojim je utvrđivanje minimalne plate od 1.000 KM i ostavke svih direktora u Koncernu Elektroprivrede BiH.

Rudari traže stavljanje van snage pravilnika o radu i radnom učinku, te uvezivanje radnog staža.

Rudari u sedam rudnika koncerna Elektroprivrede BiH jutros su donijeli odluku o pokretanju radničke neposlušnosti prekidom proizvodnje kako bi dodatno iskazali protest protiv jednostranih odluka nadležnih.

Za sutra su najavljeni još masovniji protesti pred Federalnom vladom.

Rudarima bi sutra trebalo da se priključe i članovi benda "Dubioza kolektiv".

"Nas su zvali i dolazimo. Pred Vladom FBiH ima dovoljno mjesta. Hajdemo sutra svi!", naveli su članovi popularnog benda putem videa na svojoj Facebook stranici.

federalna.ba

Fadil Novalić rudari rudnik
rudari rudar rudnik rudnici Đurđevik
0 05.12.2021 19:52
rudari rudar rudnik Đurđevik nesreća
0 05.12.2021 12:32
Đurđevik rudari nesreća
0 04.12.2021 21:44
Predstavnički dom rudnici rudari
0 30.11.2021 20:44