videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

"Zatvaramo koksaru, ali nastavljamo integralnu proizvodnju čelika u Zenici"

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije, s obzirom da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu, suočavaju s velikim izazovima u poslovanju pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa - izjavio je danas na pres-konferenciji generalni direktor AMZ-a Nikhil Mehta.

On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu.

-Jedan od koraka koji ćemo poduzeti je zaustaviti Koksaru. Koksna baterija neće se zaustaviti krajem aprila, ali ćemo nastaviti s integralnom proizvodnjoim u Zenici. Nastavit ćemo da kupujemo koks, koji je potreban za proizvodnju čelika te ćemo nastaviti i proizvodnju za naše tržište - najavio je Mehta.

Napravili su, dodao je, plan kako da ostvare održivo i rentabilno poslovanje, a što planiraju riješiti u narednom kvartalu, odnosno najdalje u naredna dva kvartala.

-Radimo plan gdje ćemo rasporediti naše zaposlenike sa Koksare koji su jako dobri radnici i bili su s nama jako dugi period. Zaposlenike koji su bili dugi niz godina s nama ne bismo željeli da izgubimo. Prerasporedit ćemo ih u naše druge radne jedinice - najavio je Mehta.

Ističe da će pokušati zadržati što više radnika u Zenici, dok će višak radnika pokušati zbrinuti u svom pogonu u Njemačkoj ili nekim drugim evropskim zemljama. Planirano je da na taj način zbrinu oko 15 posto radnika iz tog departmenta. Koksara zapošljava ukupno 200 radnika.

O svemu su, kako je kazao, obavijestili i sindikat, kao i nadležna ministarstva.

Više od 80 posto ekoloških problema dolazi emisijama iz postrojenja Koksara, koji će zaustavljanjem koksne baterije, biti većinom i riješeni. Toplana Zenica, koja proizvodi paru za održavanje radnog procesa u toj kompaniji te iz koje se grije i Grad Zenica, nastavit će normalno raditi.

Sadašnja cijena isporuke toplote je 42 KM po MW satu za Javno preduzeće "Grijanje“ Zenica, ali je dodao da će zbog novonastalih okolnosti morati doći do korekcije te cijene, uprkos tome što imaju potpisan sedmogodišnji ugovor o isporuci toplote po toj cijeni.

-Šta god da kažem, da će cijena biti uvećana za 10, 20 ili 30 posto - to ne bi bio ispravan odgovor. Veoma je važno da sjednemo za stol i da dogovorimo - podvukao je Mehta.

Najavio je kako bi koks u narednom periodu, mada ga imaju viška i u okviru koncerna AMZ, mogli nabavljati iz lukavačkog GIKIL-a, koji je nedavno izgubio posao s Željezarom u Smederevu (Srbija). U pregovorima su, kazao je, s lukavačkom kompanijom.

federalna.ba/Fena

Koksara Arcelor Mittal Zenica zatvaranje
Arcelor Mittal Zenica Koksara
0 24.04.2024 10:48
Njemačka zatvaranje termoelektrana
0 01.04.2024 10:30
Arcelor Mittal Zenica kolektivni ugovor
0 08.01.2024 19:08