Prilog: Maida Alić

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH - prihvaćeno  ujednačavanje penzija ostvarenih u službi u OS BiH

Zastupnički dom federalnog Parlamenta podržao je Prijedlog Zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine te izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Dnevni red današnje sjednice prvobitno nije dobio potrebnu većinu glasova ali je pojedinačnim glasanjem prihvaćen. Sjednicom rukovodila je  dopredsjedavajuća Edina Gabela, nakon ostavke predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić.

 

Prvobitno je dnevni red današnje sjednice oboren, ali su zastupnici opozicije pomogli pa je pojedinačnim glasanjem ipak dobio potrebnu većinu.  Nakon što je dnevni red usvojen, zastupnici su po hitnom postupku i bez dileme podržali Vladin Prijedlog Zakona o ujednačavanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Ovim zakonskim rješenjem uklanjaju se nejednakosti nastale uvođenjem diferenciranih isplatnih koeficijenata za istu kategoriju vojnih osiguranika koji su stekli pravo na penziju u periodu do 2018. godine. Ovo neće imati značajnog utjecaja na budžet Federacije, a ispravit će nepravdu prema 2.500 vojnih osiguranika. 

 

Usvojene su izmjene Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Među ostalim, Zakon predviđa da će se utvrđeni iznos mjesečne novčane egzistencijalne naknade usklađivati u visini zbira 50 posto procenta porasta potrošačkih cijena i 50 posto procenta porasta realnog bruto društvenog proizvoda u FBiH u prethodnoj godini. 

 

Usvojene su izmjene Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode. Obimna rasprava vođena je oko Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju. Najviše zamjerki, bilo je na rad osiguravajućih društava zbog čega je zakon vraćen u redovnu proceduru.

 

Po ovlaštenju predsjedavajuće Mirjane Marinković Lepić koja je podnijela ostavku, predsjedavanje je preuzela dopredsjedavajuća Edina Gabela.  Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Mladen Bošković obavijestio je Zastupnički dom da Komisija zbog nedostatka kvoruma nije u stanju da imenuje novog predsjedavajućeg ovog Doma, koji bi trebao doći iz Naše stranke. On je ponovio da je rad nekoliko radnih tijela doveden u pitanje zbog nepostojanja kvoruma za rad, a posebno Komisije za izbor i imenovanje.

Zastupnički dom Zastupnički dom FBiH Predstavnički dom Predstavnički dom FBiH Federalni radio
sport Federalni radio
0 28.11.2023 23:47
Vijesti u 22 Federalni radio
0 28.11.2023 21:42
Vijesti u 17 Federalni radio
0 28.11.2023 17:34
sport Federalni radio
0 28.11.2023 17:30
sport Federalni radio
0 27.11.2023 23:26