Prilog: Gordana Frimel

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH okončao dvodnevnu sjednicu - odobren Nacrt zakona o zaštiti civilnih žrtava rata

Na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine među ostalim je usvojen Prijedlog zakona o dopuni zakona o izvršnom postupku FBiH. Realizacijom zakona kroz izvršni postupak će se moći naplaćivati RTV taksa, Zastupnici su usvojili i izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom te Nacrt zakona o zaštiti civilnih žrtava rata u FBiH. Glasanje o izmjenama Poslovnika kojima se omogućava implementacija izbora ostavljeno je za naredni put.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH okončao je dvodnevnu sjednicu na kojoj je odobrio Nacrt zakona o zaštiti cvilnih žrtava rata u Federaciji BiH.  Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača izjavio je:


„Ovim zakonom utvrđuje se pojam i status civilnih žrtava rata, vrste i obim, uslovi i postupak za ostvarenje tih prava, svrha isplate novčanih naknada, način finansiranja i druga pitanja od značaja za zaštitu civilnih žrtava rata u FBiH“

 

Ovo zakonsko rješenje sutra će razmatrati Dom naroda Parlamenta Federacije BiH nakon čega će vjerovatno biti upućeno u javnu raspravu.

Usvojen je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, čiji je predlagač zastupnik Zijat Mušić SDA. Borcima će se moći dokupiti tri godine staža pri odlasku u starosnu mirovinu, ako su bili pri zavodu za zapošljavanje.Ovaj zakon je dobio potrebnu većinu i na potvrdu ide u Dom naroda FBiH.

Zastupnici su također na prijedlog zastupnika Zijata Mušića usvojili izmjene Zakona o mirovinsko i invalidskom osiguranju FBiH, koje se tiču člana 116. koji je Ustavni sud FBiH proglasio neustavnim, pa će umirovljenici moći raditi, a bez zamrzavanja mirovine.

Komentirajući nacrte zakona u svezi sa energetskom djelatnosti u Federaciji BiH, obnovljivim izvorima energije, zastupnik Irfan Čengić  je predlagao da Termoblok 7 bude na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Na današnjoj sjednici prihvaćen je Nacrt zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, Nacrt zakona o električnoj energiji FBiH kao i Nacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovite kogeneracije. Rok za javnu raspravu ovih  zakona je 45 dana.

Zastupnici se nisu izjašnjavali o Prijedlogu odluke o izmjenama Poslovnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Prije glasovanja zatraženo je mišljenje Ustavne komisije Parlamenta FBiH.

Predloženim izmjenama Poslovnika osigurava se, kako navodi predlagač Irfan Čengić provedba Ustava i implementiranje izbornih rezultata listopadskih Općih izbora. Najmanje trećina izaslanika može kandidirati predsjednika FBiH.
Zastupnica Delfa Dejanović (HDZ) je ustvrdila da je prijedlog neustavan. Istog mišljenja je bio i tajnik Zastupničkog doma Ivan Miličević.

Predsjedatelj Mirsad Zaimović nakon petominutne stanke iznio je da se radi o osjetljivoj materiji i da je na pauzi dogovoreno da se o ovom pitanju traži stav Ustavne komisije Parlamenta FBiH. Te je naglasio da se o Prijedlogu izjašnjavaju u nastavku sjednice, no za sada se ne zna kada će biti.

 

Federalni radio Parlament FBiH
Vijesti u 22 Federalni radio
0 05.12.2022 22:19
Vijesti u 17 Federalni radio
0 05.12.2022 18:55
Velimir Pšeničnik Njirić Portreti Federalni radio
0 05.12.2022 17:03
Vijesti u 12 Federalni radio
0 05.12.2022 12:21