videoprilog Dejane Regoje (Dnevnik 2)

Zasjedao je Dom naroda, ali kao da nije

Nova radna sedmica i stara praksa nerada u Paralmentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Zasjedao je Dom naroda, ali kao da nije. Više ekonomskih zakona prije početka sjednice skinuto je s dnevnog reda. Oni koji nisu, uključujući i  reformske, nisu dobili podršku delegata. Uglavnom, nije bilo volje. Jedina  volja koja se danas u sali nakratko čula bila je osigurati novac za predstojeće izbore.

“Da li se neko javlja za riječ? Nema prijavljenih. A ne vidim ni interesa za prijavu. Zaključujem raspravu”, bile su riječi HDZ-ovog Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda BiH

Ukratko, ovo je rezime današnje sjednice Doma naroda. Volje nije bilo, a interesa odavno manjka. No, ne manjka izgovora. Ni za one, opet propuštene, evropske zakone, a još manje za one ekonomske. Zašto zakoni o PDV-u, javnim nabavkama i akcizi nisu ni stigli pred delegate, ima svoje zato.

Delegati nisu usvojili prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, u drugom krugu glasanja, nije usvojio Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Za predloženi zakon glasalo je 10 delegata, četiri su bila protiv i...

“Prošle sedmice smo imali sjednicu imali sjednicu komisije za finansije i budžet – nažalost, nismo imali kvoruma. Ja sam molila tada da Dušanka Majkić ponovo zakaže ili u petak ili u ponedjeljak rano sjednicu. Međutim, nije bilo raspoloženja ni kod ostalih kolega. Ni Denis Bećirović nije bio na tok komisiji”, kazala je delegatkinja Lidija Bradara (HDZ BiH).

A danas su bili svi. Ali ni Majkić, ni Bećirović pred medije nisu stali. Umjesto njih, jesu oni koji krivce kritikuju i izgovore poput ovih ne prihvataju.

“Nedostatak kvoruma je čisto bacanje prašine u oči jer 15 delegata je bilo prisutno na današnjoj sjednici - bilo je dovoljno odrediti pauzu na 5 minuta da se završi ta procedura”, kaže SDS-ov Mladen Bosić.

Ali - opet se vraćamo na volju koje nema i novac kojeg, ipak, ima.

“Po nekim informacijama koje ja imam, oko 800 miliona više para je prikupljeno odnosu na 2021. godinu. Kada to kažem, mislim na UIO i obje entietske uprave za poreze”, kaže delegat Zlatko Miletić

Dakle, riznice pune, ali džepovi građana prazni jer olakšica i dalje nema. Umjesto njih, bit će sadaka.

“Izdvojiti u pogodno vrijeme - u julu, augustu, septembru - ako je ikako moguće novac, 50 miliona illi ne znam koliko, pa da se to dijeli penzionerima, omladini... To je bolja opcija nego sistemski zakon jer, očito, jasno je da viška novca u budžetima ima. Ja bih rekao - potpuno transparentno kupovanje izbora”, kaže SDS-ov državni zastupnik Mirko Šarović.

Zanimljivo, za kupovinu izbora novca ima, a za njihovo održavanje nema. Bar ne još. Što nije ohrahrujuće, uzimajući u obzir da vrijeme curi, pa se novac ubrzano traži. I ovaj put je asa iz rukava izvadio Klub Bošnjaka. Na današnjoj sjednici uglavnom tihi, nakon nje nijemi, ali u zahtjevu glasni. Traže hitnu sjednicu Doma naroda. Tačka jedna, a pozivnice tri - Tegeltiji, Bevandi i Arnautoviću. Jer tiče se CIK-a.

“Predlažemo da Dom naroda na toj narednoj sjednci koja će uslijediti hitna donese i zaključak da se nalaže Vijeću ministara BiH da u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH u roku 24 sata od donošenja donese odluku o odobravanju i raspodjeli sredstava u iznosu od 12,5 miliona KM na ime rashoda CIK-a BiH za održavanje Općih izbora 2022.”, kazao je delegat Asim Sarajlić (SDA).

Čović je komentirao: “Malo ste zloupotrijebili Poslovnik, ali neka vam bude. Dobili smo svi informaciju da imamo to u pisanoj formi”.

I sada je prvi na potezu upravo Dragan Čović. Kako će postupiti, ne znamo, ali iz njegove stranke nas uvjeravaju da će sjednicu zakazati jer HDZ-u nije do bojkota.

“Pretpostavljam da oni koji traže sazivanje sjednice imaju neku viziju kako bi to trebalo izgledati, mi za sada ne znamo šta su to kolege zamislile”, poručila je Bradara

Šta god da su, vrijeme nije saveznik. Jer Čović, prema Poslovniku, za zakazivanje sjednice ima 3 dana, a rok koji je postavio CIK BiH istječe za nepuna tri, odnosno dva dana. Pa, ne čudi što polako umire nada.

“Pravo da vam kažem, ja nisam optimista. I misllim da će oni tražiti razne izgovore da se to ne desi i koliko ja mogu da vidim, sasvim je već izvjesno da će izbori u BiH, ako ništa, biti pomjereni bar za mjesec dana”, zaključuje Miletić.

federalna.ba

Dom naroda PSBiH Dom naroda PSBiH