Prilog: Ermina Jalimam

Zaljevske zemlje generiraju ozbiljan priliv novca za održivi turizam

Upitan dolazak velikog broja turista iz arapskih zemalja zbog administrativnog problema –nedostatka stikera za vize, izazvao je nezadovoljstvo i bijes turističkih radnika širom zemlje. Zbog nemara države, trpe višemilionske gubitke a sutra ističe rok koji su dali da se razriješi ova situacija. U suprotnom najavljuju proteste.

 

Samo administrativna barijera - nedostatak naljepnica za vize, kamen je spoticanja dolasku turista iz Zaljevskih zemalja. Ovo je sramota za državu i njene ambasadore, poručili su iz Udruženja turističkih privrednika Bosne i Hercegovine, koji kao glavne krivce navode dva državna ministarstva – finansija i vanjskih poslova. Posljedice ne trpi isključivo turistički sektor, poručuju, nego privreda u cjelini koja bi mogla ostati bez milionskih iznosa, jer turisti iz arapskih zemalja imaju veliku platežnu moć, kaže Senad Halilović iz Udruženja turističkih privrednika BiH.

 

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH je saopćeno da se svi zahtjevi za izdavanje viza završavaju u zakonskom roku, bez zastoja:

 

Sve ide po usaglašenoj proceduri redovnim aktivnostima. U skladu sa potrebama u narednim danima bit će distribuirane i dodatne količine stikera u DKP BiH.“

 

No, u turističkim zajednicama ovo s ljutnjom odbacuju. Osjetan je pad turista iz zemalja zaljeva. Zbog javašluka i nerada, sada i velike grupe otkazuju posjete, kaže Kenan Magoda, predsjednik turističke  zajednice Kantona Sarajevo:

 

„Kao uvijek apsurdi u našoj državi su aktuelni, u jeku turističke sezone kada trebamo da generiramo značajan dio prihoda, kada je bh.privreda spremna da se oporavi, imamo takav udarac. Zaljevske zemlje su bitne, ne samo za Sarajevski kanton, već i druge kantone koji generira ozbiljan priliv novca. Ja sam apelirao Ministarstvu vanjskih poslova, ali nisam dobio odgovor.“

 

Podsjećamo, zbog sigurnosnih razloga i oštećenja državnog budžeta, prošle godine Vijeće ministara nije donijelo odluku o ukidanju viza za državljane Saudijske Arabije čiji su državljani prije izbijanja pandemije bili na trećem mjestu po broju posjeta našoj zemlji. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je ponovo aktueliziralo ovo pitanje na Vijeću ministara. Međutim, iz Udruženja turističkih privrednika kažu da je inicijativa upućena kasno te upozoravaju: ukoliko se hitno ne riješi problem s nabavka stikera, izlaze na proteste.

Federalni radio turizam
sport Federalni radio
0 19.08.2022 23:21
Vijesti u 22 Federalni radio
0 19.08.2022 22:23
Vijesti u 17 Federalni radio
0 19.08.2022 17:32
sport Federalni radio
0 19.08.2022 16:27
Federalni radio FTV Vijesti u 22
0 18.08.2022 23:43
Federalni radio Lana Pudar Aktuelnosti
0 18.08.2022 19:11