videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Zakon o imunitetu retroaktivno - NSRS kao protočni bojler izvršne vlasti

Naredne sedmice zasjeda Narodna skupština RS-a. U moru tačaka izdvaja se jedan zakon, koji u skupštinsku proceduru dolazi baš u trenutku kada traje suđenje Miloradu Dodiku. Zakon je podigao buru i zbog još jedne stvari – imat će retroaktivnu primjenu.

Zastupnici u skupštini, delegati u Vijeću naroda, predsjednici i potpredsjednici entiteta, članovi Vlade... Svi oni su obuhvaćeni novim Nacrtom zakona o imunitetu koji ih oslobađa od krivične i građanske odgovornosti. Zbog visokog predstavnika, zakon obuhvata period od prvog augusta 2021.godine.

“Mi smo zato napravili da ne bude lex specialis, što je bio moj prijedlog, nego da ide u redovnu proceduru, da bi prilikom nacrta i mediji i stručnjaci razmotrili sva pitanja koja su sporna, pa i retroaktivno djelovanje, u sličnim slučajevima kada su stavljani van snage nelegalni akti. Jer ako Christian Schmidt nema legitimno imenovanje, to što su ga prihvatile politički moćne zemlje i ličnosti, to ne znači da je on dobio legitimitet”, kazao je predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

Ustav RS-a zabranjuje povratno djelovanje pravnih propisa, ali zakonodavac je pronašao caku u drugoj ustavnoj odredbi, tumače ovu paradoksalnu situaciju pravni stručnjaci.

“Pojedine odredbe zakona imaju povratno djelovanje ako NSRS utvrdi u posebnoj proceduri i posebnom postupku da je opravdan interes za tako nešto. Cilj tih zakona nije da se omogući lakši život građana nego su to politička obračunavanja”, objašnjava advokat Milan Malešević.

Ipak, navodi da se postavlja pitanje ustavnosti odredbi proširivanja krivične odgovornosti, odnosno diskriminacije ostalih građana u odnosu na Dodika i ostale nosioce vlasti, na što ukazuje i opozicija.

“Ja mislim da će ih ovaj imunitet štititi i od gripe koja dolazi zimi, a znamo kakav je pravosudni sistem - da niko ni za šta ne odgovara”, poručuje Nebojša Vukanović, predsjednik Liste za pravdu i red.

Politikolozi smatraju kako ovaj zakon potvrđuje tezu da je NSRS postala protočni bojler izvršne vlasti, te da će biti usvojen bilo koij zakon koji Vlada predloži.

“Potpuno se izgubila ona ravnoteža zakonodavne izvršne i sudske vlasti, gdje bi jedna drugu trebalo da kontrolišu i imamo da je izvršna iznad zakonodavne i sudske vlasti”, upozorava politički analitičar Velizar Antić.

Antić zaključuje da na ovaj način Narodna skupština gubi svoju osnovnu funkciju, a to je da ispravlja greške izvršnu vlast, te da je po ovoj analogiji moguće da se usvoji zakon koji će odrediti da se izglasa zakon koji će ovo godišnje doba odrediti kao ljeto.

federalna.ba

Zakon o imunitetu imunitet
NSRS imunitet referendum geološka istraživanja
0 22.12.2023 19:22
NSRS Zakon o imunitetu
0 22.12.2023 18:36
Milorad Dodik imunitet Zakon o imunitetu Mreža
0 19.12.2023 21:08