Za FR Spahić-Sarajlić: Rano otkrivanje karcinoma skrining mamografijom

Razgovarala: Velida Kulenović

 

U Zeničko-dobojskom kantonu ove godine završava se program skrininga karcinoma dojke koji je usmjeren na 54.000 žena, životne dobi od 50 do 69 godina. Ovaj projekt podržala je italijanska regija Pijemonte (Piemonte ) koja je omogućila nabavku jednog mamografa, ali i obezbijedila edukaciju za ljekare i inženjere radiologije. Program se provodi prema evropskim smjernicama i predviđa dvostruko čitanje snimaka, te softverski prati pacijentice.

Prvi put su žene dobile i pozive putem pošte da urade mamografski pregled. O ovom programu i aktivnostima koje se realiziraju u Intervjuu za Radio Federacije govorila je dr. Selvedina Spahić-Sarajlić iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona koji je jedan od partnera u ovom programu.

 

Od 2018. na području Zeničko-dobojskog kantona realizira se skrining na karcinom dojke u sklopu kojeg žene mogu sa zdravstvenom knjižicom uraditi mamografski pregled i nalaz očitava jedan ljekar. Taj projekt u ZDK je nastavljen tokom 2019. u saradnji s italijanskom Agencijom za kooperaciju i razvoj, a realizuje se u partnerstvu s italijanskim Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju, kantonalnim Ministarstvom zdravstva i Zavodom zdravstvenog osiguranja (ZZO), Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), sa četiri zdravstvene ustanove u ovom kantonu, domovima zdravlja u Zavidovićima, Tešnju i Visokom, te sa Kantonalnom bolnicom Zenica. U ovom periodu je i ZDK učestvovao sredstvima kojima je kupljen mamograf, koji je stacioniran u Općoj bolnici Tešanj. Nabavljen je i aparat za tomosintezu koja je izuzetno važna za žene mlađe od 40 godina ili za žene s nejasnim mamografskim snimkom“, kazala je, među ostalim, dr. Spahić-Sarajlić.

 

U šestom mjesecu smo prezentirali svoj rad na Svjetskom kongresu skrininga gdje smo prvi put predstavljeni na svjetskoj mapi skrininga i vidjeli su svjetski stručnjaci da smo mi kao jedno malo područje organizirali skrining prema evropskim smjernicama koje treba imati jedan skrining da bi bio priznat u svijetu. Programom je predviđeno da svaki snimak i pregled, osim ljekara iz ZDK, paralelno obavljaju i kolege ljekari iz Italije, čime se dobija na sigurnosti i kvalitetu očitanja nalaza. Posebnost projekta je što prati ishod pregleda žene. Ako je nalaz 'pozitivan', prati dalji tok liječenja, a ako je 'negativan', automatski prati termin i zakazuje novi kontrolni pregled za dvije godine“, navodi dr. Spahić-Sarajlić.

 

Svake godine 17 miliona ljudi širom svijeta oboli od nekog karcinoma, a 10 miliona umre. Prema podacima stručnjaka, učestalost karcinoma dojke u Bosni i Hercegovini je, iako postoji mogućnost liječenja, tri puta veća od prosjeka Evropske unije. O značaju planske preventivne mamografije najbolje govori podatak regije partnera – italijanske regije Pijemonte, koja u 2019. godini nije imala niti jedan smrtni slučaj od karcinoma dojke. U Zeničko-dobojskom kantonu na osnovu podataka lokalnog registra za rak u periodu 2009-2019., ukupno je oboljelo 1.139 pacijentica od karcinoma dojke, od kojih su 322 umrle. Nacionalni programi ranog otkrivanja karcinoma dojke su visoko regulirani u svim razvijenim zemljama koje već duži niz godina provode skrininge mamografijom, ali, na žalost, do danas sličan nije postojao u Bosni i Hercegovini.

Intervju na Federalnom radiju