videoprilog Indire Karić i Lejle Aganović (Dnevnik 2)

Za Balaševićem žale kolege muzičari, teatarski umjetnici, prijatelji

Kompletna regija žali zbog odlaska Đorđa Balaševića - kantautora, šanjsonjera, prijatelja, onoga koji je bio voljen i znao voljeti. Njegovi sugrađani su se još sinoć počeli spontano okupljati tiho pjevušeći prepoznatljive balade, a onda u tišini zapalili svijeće poštovanja i ljubavi. Tako je u svim zemljama bivše Jugoslavije. Valjalo je to zaslužiti.

U novosadskoj Ulici Jovana Cvijića, onoj koju je Balaš opjevao u stihu čuvene pjesme Neki novi klinci - svijeće i dostojanstvena tišina u znak poštovanja i ljubavi. Za Balaševićem žali njegova publika, kolege muzičari, teatarski umjetnici, prijatelji.

“Smrt onih koji su nas zadužili, koje smo mnogo voljeli i koji su bili pravi, ne treba da izaziva u nama samo tugu, nego i veselje, radost da smo ga imali, da smo ga poznavali, da smo živjeli u njegovo doba. Tako i ja sada kažem da predstoji radost, da slavimo tog našeg velikog pjesnika”, kazao je Rade Šerbedžija.

Momčilo Bajagić podsjeća: “On je bio popularan svugdje. Bio je jedan od rijetkih koji je mogao da bez neke ozbiljne reklame proda Arenu, da je proda za 2-3 dana sa 3 plakata u Beogradu. Specifična jedna pojava i jedan stvarno veliki umjetnik”.

Gdje god je dolazio - dolazio je kod svojih. Prazninu je nemoguće popuniti.

“Grlio je cijeli svijet. Bio je jako senzibilan za naše nevolje i bol i patnju. Otišao je u nezaborav. Njegova djela su posebna. To su posebne pjesme. Generacije su se rađale i umirale s tim pjesmama i tako će biti, siguran sam, dugo”, kazao je Dino Merlin.

Za Halida Bešlića, više niko ko se bavio tim čim se on bavio neće se poslije toga baviti na takav način: “Može se neko roditi, ali da bude on inspiracija. Jedan neponovljivi Đole. Žao nam je - neka mu je laka zemlja”.

Pjevao je Ne volim januar, Lepa Protina kći, Ne lomite mi bagrenje, Bosna - čudno ime za devojku, D-mol, Računajte na nas… Sa svojom životnom saputnicom Oliverom i kćerkom Jovanom stihove o legendarnom Vasi Ladačkom pretočio je u film.

“On je svoj zavičaj nama dočarao apsolutno - i Vojvodinu i ravnicu i ljubavi i tuge i običaje. Ti si sve mogao kroz njegove pjesme, da ne odeš nikad u Vojvodinu, da naučiš. Pri tom je bio veliki umjetnik, veliki humanista”, prisjeća se Bisera Veletanlić.

Karte za naredni koncert su odavno rasrodate. Njegova publika je spremna za još jednu magiju posvećenosti - ideji, muzici i senzibilitetu, ljudskosti.

federalna.ba

Đorđe Balašević
Đorđe Balašević Hrvatska Pula
0 11.05.2022 14:37
Podgorica park Đorđe Balašević
0 12.05.2021 12:46
Đorđe Balašević mural ustaški simbol
0 10.05.2021 11:03
pločica Đorđe Balašević
0 26.02.2021 15:06
pločica most Đorđe Balašević
0 26.02.2021 10:21