YouTube zabranjuje sve 'antivakserske' sadržaje na svojoj platformi

YouTube zabranjuje sve 'antivakserske' sadržaje na svojoj platformi

Platforma za video sadržaje YouTube će zabraniti sve videozapise koji tvrde da su uobičajeno korištene vakcine, odobrene od zdravstvenih institucija neefikasne ili opasne, što se ne odnosi samo na one protiv COVID-a nego i na sadržaj koji širi propagandu protiv cjepiva poput onih protiv ospica i malih boginja, javlja Reuters. 

YouTube će blokirati sav propagandni sadržaj protiv cjepiva, stoji u saopćenju ove platforme za razmjenu video zapisa objavljenom u srijedu.

Platforma koja je u vlasništvu Googlea blokirat će sadržaj za koji se tvrdi da vakcine uzrokuju hronične posljedice po zdravlje ili sadrži dezinformacije o tvarima u vakcinama.

Kompanija je ranije blokirala video zapise koji iznose te tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa, ali ne i one za druga cjepiva, poput onih protiv ospica ili malih boginja. 

YouTube također zabranjuje objavljivanje sadržaja istaknutim aktivistima protiv cjepiva, uključujući Roberta F. Kennedyja mlađeg i Josepha Mercolu, i ukinuo im je nekoliko kanala, javio je u srijedu Washington Post, pozivajući se na potpredsjednika YouTubea za globalno povjerenje i sigurnost, Matta Halprina.

Taj potez je uslijedio nakon sve veće zabrinutosti zbog uloge koju su aktivisti protiv vakcina odigrali u usporavanju stope vakcinacije širom SAD-a podstičući skepticizam.

Popularna platforma društvenih medija svakodnevno prenosi više od milijardu sati sadržaja.

Zvaničnici javnog zdravstva borili su se suprotstavljanjem aktuelnim internetskim dezinformacijama o vakcini protiv COVID-19 predstavljajući činjenice.

YouTube nije proširio zabranu ranije jer se fokusirao na dezinformacije posebno o vakcinama protiv koronavirusa, rekao je Halprin.

Kada je kompanija primijetila da netačne tvrdnje o drugim vakcinama doprinose strahu od vakcina protiv COVID-19, proširila je zabranu.

federalna.ba/Fena

youtube
youtube Downdetector video platforma multimedija
0 13.10.2021 12:17
Russia Today youtube
0 29.09.2021 10:57
youtube Russia Today
0 29.09.2021 08:41
Jair Bolsonaro youtube koronavirus
0 22.07.2021 08:25
youtube autorska prava
0 22.06.2021 10:22