Xi: Kina i Sirija nadogradit će odnose na strateško partnerstvo

Xi: Kina i Sirija nadogradit će odnose na strateško partnerstvo

Kina i Sirija nadogradit će svoj odnos na strateško partnerstvo, nakon sastanka kineskog predsjednika Xi Jinpinga i sirijskog diplomatski izoliranog čelnika Bashara al-Assada u Hangzhouu u petak.

- Suočeni s nestabilnim i neizvjesnim međunarodnim okruženjem, Kina je spremna nastaviti raditi sa Sirijom u interesu prijateljske saradnje i zaštite međunarodne pravičnosti i pravde - rekao je Xi, prenose kineski državni mediji.

Sirijski čelnik je u Kini kako bi unaprijedio napore za okončanje više od decenije diplomatske izolacije pod zapadnim sankcijama i kako bi ojačao komercijalne veze s drugom po veličini svjetskom ekonomijom, jer su Siriji očajnički potrebna strana ulaganja.

Zapadne sankcije Siriji stalno su pooštravane od prvih dana građanskog rata koji je počeo 2011. gušenjem protesta u kome su poginule stotine hiljada ljudi i raseljeni su milioni. Assadova vlada, koju podržavaju Rusija i Iran, sada kontrolira većinu teritorija i posljednjih godina je ponovo uspostavila veze s arapskim susjedima koji su nekada podržavali njegove protivnike.

Assad bi trebao prisustvovati subotnjoj ceremoniji otvaranja Azijskih igara s više od deset drugih stranih zvanica, u svom posljednjem pokušaju da se vrati na svjetsku scenu. Sirija se pridružila kineskoj inicijativi Pojas i put 2022. godine, a u maju je ponovo primljena u Arapsku ligu.

Analitičari sumnjaju da će Assad u potpunosti ispuniti s ciljeve svog putovanja, jer svako kinesko ili drugo ulaganje u Siriju riskira da uplete investitora u američke sankcije na osnovu Cezarovog zakona iz 2020. godine, koji može zamrznuti imovinu bilo koga ko posluje sa Sirijom, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Kina