WMO: Oborena četiri rekorda pokazatelja klimatskih promjena
(Izvor: John Locher/AP)

WMO: Oborena četiri rekorda pokazatelja klimatskih promjena

Vrijednosti koncentracije gasova staklene bašte, porasta nivoa mora, topline i kiselosti okeana dostigle su u 2021. godini rekordne nivoe ovih pokazatelja klimatskih promjena, objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

"Četiri klimatska indikatora još su jedan jasan znak da ljudske aktivnosti uzrokuju promjene planetarnih razmjera na kopnu, u okeanu i atmosferi", navode iz WMO.

Prema novom izvještaju WMO-a, ovi indikatori imaće dugotrajne posljedice za čovječanstvo.

U izvještaju WMO-a o stanju globalne klime za 2021. godine navodi se da je posljednjih sedam godina bilo najtoplije. Prošla godina bila je "samo" jedna od sedam najtoplijih zbog vremenskih prilika u La Nini na početku i kraju godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres nakon objave izvještaja pozvao je na hitnu akciju u transformaciji energetskih sistema, odnosno smanjenju korištenja fosilnih goriva.

Guterres je predložio pet aktivnosti za ubrzanje transfera na obnovljivu energiju. U pitanju je veći pristup tehnologiji i zalihama obnovljive energije, utrostručenje privatnih i javnih ulaganja u obnovljive izvore energije i ukidanje subvencija na fosilna goriva koje iznose oko 11 miliona dolara po minuti.

"Obnovljivi izvori energije jedini su put do stvarne energetske sigurnosti, stabilnih cijena električne energije i održivih mogućnosti zapošljavanja. Ako djelujemo zajedno, transformacija obnovljive energije može biti mirovni projekat 21. vijeka", naglasio je Guterres.

Ekstremno vrijeme dovelo je do stotina milijardi dolara privrednih gubitaka. Izazvalo je teške posljedice po ljudske živote i blagostanje, kao i šokove za sigurnost hrane i vode i raseljavanje, koje je pojačano u 2022. godini.

La Nina na početku i kraju 2021. godine imala je privremeni efekat hlađenja, ali nije preokrenula opšti trend rasta temperatura.

Prosječna globalna temperatura 2021. godine bila je oko 1,11 (± 0,13) stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa.

"Pitanje je vremena kada će svijet dočekati još jednu najtopliju godinu dosad. Naša klima se mijenja pred našim očima. Toplota zarobljena gasovima staklene bašte izazvanim ljudskim djelovanjem zagrijavaće planetu za mnoge buduće generacije”, rekao je generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Dodao je da će porast nivoa mora, toplina okeana i zakiseljavanje trajati stotinama godina ako se ne izmisle načini za uklanjanje ugljenika iz atmosfere.

Prema njegovim riječima neki lednici dostili su tačku s koje nema povratka, što će imati dugoročne posljedice u svijetu u kojem je više od dvije milijarde ljudi već iskusilo nestašice vode.

"Godine ulaganja u spremnost za katastrofe znače da smo bolji u spašavanju života, iako ekonomski gubici rastu", istakao je Taalas.

Povodom suše u zemljama na Afričkom rogu, nedavnih smrtonosnih poplava u Južnoj Africi i ekstremnih vrućina u Indiji i Pakistanu naglasio je da se mora uraditi mnogo više.

Taalas je kazao da su sistemi ranog upozorenja potrebni za klimatsko prilagođavanje, ali su dostupni za samo manje od pola članica WMO-a.

Izvještaj WMO-a o stanju globalne klime biće korišten kao zvanični dokument za pregovore UN-a o klimatskim promjenama poznatih kao COP27 koji će se održati u Egiptu ove godine.

federalna.ba/AA

rekordi klimatske promjene
Antonio Gutteres klimatske promjene
0 14.06.2022 11:37
Fidži klimatske promjene klima Singapur
0 12.06.2022 10:50
Australija klimatske promjene
0 22.05.2022 17:43
Sebastian Vettel klimatske promjene
0 13.05.2022 11:38
SAD klimatske promjene New York
0 05.05.2022 13:02
jezero Sawa presušeno klimatske promjene
0 27.04.2022 11:04