Evropa nije pripremljena za brzo rastuće klimatske rizike
(Izvor: Miloš Bičanski/Getty Images)

Evropa nije pripremljena za brzo rastuće klimatske rizike

Evropa je kontinent koji se najbrže zagrijava, a klimatski rizici prijete njenoj energetici, prehrambenoj bezbjednosti, ekosistemima, infrastrukturi, resursima vode, finansijskoj stabilnosti, zdravlju ljudi, ocjenjuje Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) u izvještaju objavljenom danas. Prema navodima agencije, mnogi od ovih rizika već su dostigli kritične nivoe i mogli bi da postanu katastrofalni bez hitnog i odlučnog djelovanja.

"Ekstremna toplota, suša, šumski požari i poplave koje smo imali posljednjih godina u Evropi će se pogoršati, uključujući i u optimističkom scenariju klimatskog zagrijavanja, i uticaće na uslove života cijelog kontinenta", napisala je agencija u saopštenju predstavljajući svoj prvi izvještaj o procjeni klimatskih rizika u Evropi.

"Ti događaji predstavljaju novu normu", rekla je direktorka EEA, Leena Ylä-Mononen u obraćanju novinarima, dodajući da oni također treba da budu i znak upozorenja, prenosi agencija France Presse. U studiji se nabraja 36 vodećih klimatskih rizika za Evropu, od kojih 21 zahtijeva momentalnu akciju a osam hitan odgovor. 

Na prvom mjestu među njima su rizici vezani za ekosistem, uglavnom vezano za mora i obalu. Na primjer kombinovani efekti toplotnih morskih talasa, zakiseljavanja i osiromašenja kiseonika u morima i drugih antropogenih faktora kao što su zagađenje i ribarenje, prijete funkconisanju pomorskih ekosistema, piše u izvještaju.

"Oni mogu da utiču na znatan gubitak biodiverziteta, uključujući i slučajeva masovnog pomora", dodaje se u izvještaju. EEA smatra da je prioritet da evropske vlade i stanovništva jednoglasno uvide rizike i prihvate da treba da rade više i djeluju brže.

"Treba da uradimo više, da imamo snažnije politike", rekla je Ylä-Mononen. Agencija je ipak priznala da je "znatan napredak" ostvaren u razumijevanju klimatskih rizika i u pripremi za te rizike.

Za EEA najizloženije zone su na jugu Evrope (požari, nestašica vode i efekti toga na poljoprivrednu proizvodnju, uticaj toplote na rad spolja i zdravlje) i u nižim priobalnim oblastima kojima prete poplave, erozija, ulazak slane vode. Ipak ni sjeverna Evropa nije pošteđena, naglašava ova institucija, i ukazuje na nedavne poplave u Njemačkoj ili šumske požare u Švedskoj. 

federalna.ba/Beta

Evropa klimatske promjene
Istanbul Evropa protesti 1.maj
0 01.05.2024 15:45
Emmanuel Macron Evropa
0 25.04.2024 14:08
Dan planete Zemlje Evropa zagrijavanje
0 22.04.2024 09:28