Novi video serijal UNDP-a „O klimatskim akcijama“

Novi video serijal UNDP-a „O klimatskim akcijama“

UNDP-ov ambasador dobre volje i glumac Nikolaj Coster-Waldau, vodi gledatelje na put oko svijeta kroz video serijal „O klimatskim akcijama“,  prikazujući primjere značajnog djelovanja u oblasti klimatskih promjena. Bosna i Hercegovina je jedna od 12 zemalja predstavljena u ovom serijalu od četiri tematska videa, koji ilustrira kako se možemo prilagoditi utjecajima klimatskih promjena, obnoviti svjetske šume, snabdjeti zajednice održivom energijom, i omogućiti mladima da predvode klimatske aktivnosti.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) predstavio je novi YouTube serijal „O klimatskim akcijama“, koji istražuje primjere djelovanja u oblasti klimatskih promjena širom svijeta. Dok se posljedice klimatskih promjena intenziviraju, serijal ističe potrebu za povećanjem mnogih već postojećih klimatskih rješenja kako bismo osigurali zeleniju, sigurniju budućnost.

Predstavljeni su primjeri rješenja iz 12 zemalja na pet kontinenata: u Bosni i Hercegovini, Kambodži, Ekvadoru, Gruziji, Gani, Egiptu, Keniji, Indiji, Panami, Tuvalu, Urugvaju i Zimbabveu.

"Klimatska kriza može izazvati osjećaje nemoći i straha, ali imamo potrebna rješenja da se suočimo s ovim izazovom. Naš novi video serijal, dokazuje da je to moguće, demonstrirajući rješenja koja predvode zemlje u razvoju širom svijeta", izjavila je Cassie Flynn, globalna direktorica za klimatske promjene u UNDP-u. "Ono što sada trebamo je da zajedno i hrabro svugdje primjenjujemo ova rješenja."

Serijal videa „O klimatskim akcijama“ dio je nastojanja UNDP-a da potakne javnu diskusiju i mobilizira djelovanje u oblasti klimatskih promjena na putu ka klimatskim pregovorima COP30 koji će se održati u Brazilu 2025. godine. COP30 će označiti desetogodišnjicu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama i biti će ključni trenutak da se svi usmjere na put koji je usklađen s ograničavanjem globalnog porasta temperature na 1.5°C, dok zemlje dostavljaju svoja nova klimatska obećanja i akcione planove. Ovi planovi – poznati kao Nacionalno određeni doprinosi (NDC) – ključni su dio globalne borbe protiv klimatskih promjena.

"Klimatska kriza je već tu, dominira medijskim naslovima širom svijeta. Loša vijest je da, bez hitnog i značajnog djelovanja, ekstremne vremenske prilike i katastrofe će biti sve učestalije i intenzivnije. S druge strane, imamo dobre vijesti – a to je da je napredak je moguć", izjavio je UNDP-ov ambasador dobre volje i glumac Nikolaj Coster-Waldau. "Priče istaknute u serijalu videa ‘O klimatskim akcijama' pokazuju nam da imamo odgovore za borbu protiv klimatskih promjena i izgradnju bolje, sigurnije budućnosti."

Serijal videa „O klimatskim akcijama“ temelji se na opsežnom radu UNDP-a u oblasti klimatskih promjena. Novoosnovani Klimatski centar UNDP-a predstavlja najveći portfelj podrške UN sistema u oblasti klimatske akcije u više od 140 zemalja. Ovaj portfelj u vrijednosti od preko 2 milijarde dolara bespovratnih sredstva, koristi UNDP-ovo stručno znanje o rodnoj ravnopravnosti, energiji, siromaštvu, zdravlju, klimatskoj sigurnosti, prirodi i biodiverzitetu, između ostalog. UNDP-ova globalna inicijativa Klimatsko obećanje podržala je aktivnosti u borbi protiv klimatske krize sarađujući s više od 80% zemalja u razvoju širom svijeta na podnošenju njihovih NDC-ijeva. U okviru posljednjeg revizijskog ciklusa, podržano je 85% zemalja u razvoju u podnošenju njihovih ažuriranih NDC-ijeva. Kao rezultat ove podrške, 91% zemalja je povećalo nivo svojih ambicija na smanjenju emisija, dok je 93% to uradilo u oblasti prilagođavanja na klimatske promjene. Skoro 95% svih podržanih NDC-ova uključivalo je razmatranja rodne ravnopravnosti i inkluzije mladih. Revidirani NDC-ijevi također su sadržavali visoko kvalitetne podatke i analize.

federalna.ba

UNDP klimatske promjene