Vučić: Petorka i NATO vide nasilje u barikadama, a ne da se pravno i suštinski to čini Srbima
(Izvor: AA)

Vučić: Petorka i NATO vide nasilje u barikadama, a ne da se pravno i suštinski to čini Srbima

Pet ključnih zemalja angažovanih oko Kosova i NATO "vide nasilje u barikadama", za razliku od Srbije koja smatra da je "nasilje u sistematskom i pravnom sprovođenju suštinskog nasilja nad Srbima", izjavio je danas u Briselu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije razgovora s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Dakle pitanje je kako će ko na to da gleda, a ono što imamo poslije potpisivanja Briselskog sporazuma", naveo je Vučić, "je to da kosovske specijalne jedinice imaju veoma ograničenu mogućnost ulaska na sjever".

A, kako je ukazao, "oni to uvijek prave borbom protiv organizovanog kriminala, jer svaki Srbin koji se suprotstavlja na bilo kojem mjestu je za njih kriminalac".

Srbijanski predsjednik je naveo da će pet zemalja, "Kvinta, to uvijek da podrži i uvijek će (vlasti u Prištini) da imaju leđa i mi se nalazimo u veoma teškom pitanju, da budem sasvim otvoren".

"Za nas je to stalno gubitnička, lose-lose situacija, vrlo teško, ali kad ste satjerani u ćošak i kad nemate više gdje, rekao sam Stoltenbergu i drugima, nemojte da očekujete od Srba da govore kako im je mnogo lijepo", rekao je Vučić.

On je kazao da na sjeveru i cijelom Kosovu sad živi mlada generacija Srba "koji neće to da trpe i to više nema veze ni sa mnom, ni sa bilo kim, mi smo ostarili, a oni neće da trpe teror".

Vučić je dodao da mladom pokoljenju Srba "Kosovo ne doživljavaju kao nezavisnu državu, kako doživljavaju 22 od 27 zemalja Evropske unije, oni to doživljavaju kao teritoriju Srbije, a u skladu sa rezolucijom 1244 SBUN i međunarodnim pravom".

"Otud mnogo problema tu ima i ono što je za nas važno jeste da uz pomoć Kfora sačuvamo mir, stabilnost, a nadam se da će biti dovoljno pameti da kompromisnim rješenjima dođemo do nekog dogovora".

federalna.ba/Beta

Aleksandar Vučić NATO
Jens Stoltenberg NATO referendum
0 27.09.2022 19:57
Šefik Džaferović Bugarska EU NATO
0 26.09.2022 18:26
Aleksandar Vučić Sergej Lavrov sastanak
0 23.09.2022 19:54
Oružane snage BiH NATO
0 23.09.2022 12:46