VTKBiH predložila mjere destimuliranja izvoza određenih drvnih sortimenata

VTKBiH predložila mjere destimuliranja izvoza određenih drvnih sortimenata

Vanjskotrgovinska komora BiH je uputila zvaničan akt Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kojim predlaže donošenje ekonomskih mjera destimuliranja izvoza određenih drvnih sortimenata, a zbog nedostatka sirovine s kojim su suočene bh. kompanije drvne industrije.

Istaknuto je da će poremećaji na globalnom nivou u lancima snabdijevanja, kao i nedavna odluka Vlade Srbije da uvede privremenu zabranu izvoza za određene proizvode iz šumarstva i drvne industrije, zasigurno doprinjeti većem pritisku ino potražnje na tržište Bosne i Hercegovine.

U uslovima velike energetske i ekonomske krize u svijetu, mnoge zemlje uvode mjere zaštite domaće proizvodnje, te je Komora mišljenja da bi i Bosna i Hercegovina trebala blagovremeno i adekvatno reagirati.

Kako je istaknuto u aktu upućenom Ministarstvu, obzirom da je šuma jedan od značajnih prirodnih bogatstava Bosne i Hercegovine bitnih za prerađivačku industriju na bazi drveta, ekologiju i energiju, neophodno je pod hitno uvesti ekonomske mjere kojima će se destimulirati izvoz šumskih sortimenata i rezane građe.

Smatraju da bi zbog velikog izvoza ogrjevnog drveta, koji čini veći dio izvoza svih šumskih sortimenata, korisno bi bilo donijeti ekonomsku mjeru (taksu) koja će destimulirati izvoz ogrjevnog drveta, jer bi se na  taj način sačuvalo drvo za potrebe građana (drvo u oblicama i cjepanicama) što bi bilo veoma bitno u ovoj energetskoj krizi.

Također, trebalo bi uvesti ekonomsku mjeru na izvoz peleta čiji je izvoz u ovoj godini značajno porastao, a značajan je energent za grijanje.

Opravdanim smatraju i uvođenje privremene zabrane izvoza trupaca, a zbog velikog izvoza rezane građe bukve i hrasta treba donijeti ekonomsku mjeru destimuliranja izvoza rezane građe, saopćeno je iz VTKBiH.

federalna.ba/Fena

VTK BiH