videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Dnevnik 2)

Vožena Savska regata

Četrnaesta po redu, a sedma na rijeci Savi, ovogodišnja Savska regata okupila je oko 200 plovila iz BiH i regiona, te dvostruko više zaljubljenika u rijeku i vodene sportove, ali i ugodno druženje. Među učesnicima bio je veliki broj i onih koji su došli iz evropskih zemalja da bi u dobrom raspoloženju, uz muziku i šalu, plovili tradicionalnom regatom.

25 kilometara od starta do cilja, u mirnom toku rijeke Save - ljepota pejzaža, dobra atmosfera, druženje i zabava povezivali su BiH i region.

„Ima ih koji su došli iz Švajcarske i Austrije, bili smo na moru i prekinuli odmor da bismo došli ovdje na regatu. Mirno je, bila je bistra voda ovih dana, kupanje je bilo dobro, bez obzira na to što je malo zahladnilo - voda je prijatna i zadovoljni smo“, govori Boško Budiša, učesnik regate iz Sremske Rače.

Petar Mitrović učesnik je regate iz Bijeljine: „Naša ekipa je spremna, čamac je spreman, naoružali smo se voljom. Ima dosta pića, hrane. Nije jako Sunce, ima malo cvjetrića. Idealno vrijeme“.

Uprkos mirnom toku, bezbjednost učesnika o kojoj su brinule dežurne ekipe Civilne zaštite u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Policijskom upravom Bijeljina, ronilačkim klubom, te službom Hitne pomoći - nije prepuštena slučaju.

„Sedmi put na rijeci Savi, zbog uslova za plovidbu, koji su mirniji nego na rijeci Drini, iako je ove godine vodostaj jako nizak. Ali voda je topla, biće dobro kupanje“, bile su riječi Mladena Arsenovića, komandanta Regate.

Zabavno-ekološkog karaktera, manifestacija prevashodno ima za cilj promocije rijeke Save, prirodnih , vodnih resursa ovog sjeveroistočnog dijela BiH. Sve masovnija manifestacija Savska regata uvrštena je u turistički kalendar Grada Bijeljine, na sajmovima je predstavljena kao svojevrstan turistički program koji spaja BiH sa susjednim zemljama.

„Jedan od bitnih ciljeva je ekološki aspekt, odnosno zaštita rijeke i njenog priobalja. Veoma je bitan i sportski, odnosno, rekreativni aspekt, a cilj je što više mladih privući, odnosno odvojiti od štetnih uticaja“, objašnjava Arsenije Lekić. portparol Turističke organizacije Grada Bijeljine.

Manifestacija predstavlja i potencijal za moguću zajedničku turističku ponudu sa susjednim zemljama u sportsko-turističkim manifestacijama.

federalna.ba

Savska regata