videoprilog Senade Mujezinović (Dnevnik 2)

Vogošćani svoje probleme znaju, optimistični su

Novog načelnika birali su i stanovnici Vogošće. U trci za ovu funkciju bila su dva kandidata, trenutni vršilac dužnosti načelnika Migdad Hasanović, kandidat SDA, i Adnan Šerak, kandidat Koalicije Ujedinjeni, koju čine Narod i Pravda, Naša stranka i SDP.

Vogošća je sarajevska općina koja jedina bilježi pozitivni prirodni priraštaj i kao takvoj infrastruktura je nužna upravo za kvalitet života. Baš ono što i jeste u samom opisu posla načelnika.

Migdad Hasanović svoj će mandat, kaže, iskoristiti da dovrši projekte koje je već započeo: “Ja sam već započeo te projekte, nastavit ćemo da insistiramo na 1. transvezali, to je nešto što je ključno za Vogošću, kao i grad Sarajevo, dva velika projekta koja sam započeo njih ćemo nastaviti. Obezbijedili smo inicijalna sredstva, a u pitanju je vodosnabdijevanje dijela Krivoglavaca, Svraka i Ljubina-Poturovića. Za ta dva projekta i treći - uređenje korita rijeke Bosne, na sjednici Općinskog vijeća  proglasili smo ih projektima od javnog interesa i očekujemo početak građevisnke sezone da sa tim počnemo”.

Iste probleme u samoj općini vidi i kandidat Adnan Šerak, koji je na poziciji izvršnog direktora u Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija. Smatra da je Vogošća općina sa velikim potencijalom, da joj nedostaje mnogo toga, ali je osnovno vodosnabdijevanje: “U 4-5 vrlo velikih naselja nedostaje voda. Ljudi koriste rezervoare vode. Ta voda nije ispravna voda i vrlo često oni to dezinfikuju i stavljaju hlor. Oni često, ali vrlo kasno saznaju da ta voda nije uredu. Problem je i ostala infrastruktura”.

Kandidati su za svoju kampanju imali 15 dana i nije je obilježio nijedan incident. Stanovnici Vogošće svoju građansku dužnost mogli su da obave na 48 biračkih mjesta. Svoje probleme znaju. Građani su optimistični da će izborom novog načelnika kvalitet života biti bolji. Proglašenjem rezultata vidjet ćemo ko će ponijeti odgovornost za obećanja koje su data.

federalna.ba

prijevremeni izbori izbori Vogošća