Vlasti Kazahstana ukinule vanredno stanje
(Izvor: EPA-EFE/KAZAKH GOVERNMENT PRESS SERVICE)

Vlasti Kazahstana ukinule vanredno stanje

Vlasti Kazahstana danas su u potpunosti ukinule vanredno stanje koje uvedeno 5. januara zbog nereda koji su izbili tokom masovnih protesta zbog povećanja cijela plina.

Vanredno stanje ukinuto je večeras u regijama Nur Sultana, Almatija, Atiraua, Jambila, Kizilorda i Mangistaua, čime je situacija normalizirana na cijeloj teritoriji te zemlje.

Tako su ukinute mjere policijskog sata i zabrane ulazaka u neke gradove, a iz vlade su poručili da je poredak obnovljen i mir uspostavljen jedinstvom naroda i požrtvovnosti kazahstanskih snaga sigurnosti.

Zbog nereda je angažirana i mirovna misija Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, a i te snage su se povukle iz Kazahstana.

Život u Kazahstanu je normaliziran, a otvorene su i banke i devizni biroi. U potpunosti su otklonjena ograničenja u pristupu internetu, a s radom su počeli i restorani, kafeterije, trgovački i zabavni centri.

Nadležne gradske službe i dalje čiste ulice Almatija koji je najteže pogođen neredima tokom protesta. U toku su i radovi na obnovi zgrade pokrajinske vlade u Almatiju koja je zapaljena tokom protesta.

Procjenjuje se da je u neredima, koje kazahstanske vlasti nazivaju terorističkim napadima, nanesena ekonomska šteta Kazahstanu u iznosu većem od 217 miliona dolara.

Tužilaštvo Kazahstana saopćilo je da je u januarskim neredima u toj zemlji život izgubilo najmanje 225 osoba.

federalna.ba/AA

Kazahstan vanredno stanje
FBiH vanredno stanje
0 04.08.2022 15:05
New York majmunske boginje vanredno stanje
0 30.07.2022 14:49
Šri Lanka vanredno stanje
0 18.07.2022 09:23
Velika Britanija visoke temperature vanredno stanje
0 15.07.2022 15:40
Italija vanredno stanje suša
0 04.07.2022 15:33