VLADARI BOSNE - Kralj Tvrtko II, prvi dio

Tvrtko II je bio kralj sa najduzim stazom od svih bosanskih vladara. U svojoj biografiji upisace dva perioda vladanja,jedan kraci I drugi, mnogo duzi. Tvrtko je  zakoniti sin najveceg bosanskog kralja, Tvrtka prvog I nakon njegove smrti, nije  bio u igri za prijestolje.

Bosanska vlastela tada bira Ostoju. Prilike u Bosni su se zaostrile nakon sto je Hrvoje Vukcic proglasen hercegom I namjesnikom kralja Ladislava Napuljskog.Na jednom sastanku dolazi do   defnitivnog razlaza izmedju  njega  I tadasnjeg kralja Ostoje.

Hrvoje sa Dubrovnikom  sklapa dogovor protiv kralja.Ostoja je prognan iz kraljevstva I na dvoru ugarskog kralja   Sigismunda trazi utociste. A onda  na scenu stupa Tvrtko.

Kako? Da li je opet Hrvoje bio covjek odluke? Iz jednog pisma Hrvoja Vukcica upucenog Mlecanima,saznajemo  da je smjena na bosanskom prijestolju izvrsena sloznom voljom bosanskih barona I Tvrtko  stupa na tron. Time je situacija u Bosni jos jednom zapetljana do skoro apsurdnih razmjera. Bivsi bosanski kralj Ostoja sad se poceo boriti protiv onih na koje se dosad oslanjao, a Dubrovcani su to sazeli  u ovoj recenici: Od potopa svijeta nije se toliko svijet smeo I vrtio kao sada!

Prvi dio price o kralju Tvrtku  drugom donosi nam Enes Dedic, doktor historijskih nauka sa Instituta za historiju u Sarajevu.

Urednica i autorica serijala Sanda Novosel

radio Federalni radio Radio Federacije BiH Obrazovni program
sport Federalni radio
0 18.06.2021 23:58
Vijesti u 22 Federalni radio
0 18.06.2021 22:24
Sabaheta Fejzić Federalni radio
0 18.06.2021 18:08
Mostarsko ljeto Federalni radio
0 18.06.2021 18:06
Mostar Delegacija EU u BiH Federalni radio
0 18.06.2021 18:05