VLADARI BOSNE - Kralj Stjepan Tomašević, drugi dio

Napad osmanskih snaga na Bosnu, u proljeće 1463. je bio neizbježan. Mladi bosanski kralj Stjepan Tomašević, svjestan opasnosti koja mu prijeti, šalje suprugu Maru u pratnji diplomate Nikole Teste, van zemlje. Osmanska vojska je nezaustavljiva: slijedi opsada i pad kraljevskog grada Bobovca, potom Travnika, Vinca, Jajca,,,, Posljednji bosanski kralj će na prevaru biti zarobljen u Ključu i odveden u Jajce. Grad u kojem je krunisan, postaće mjesto njegove najveće agonije i pogubljenja.

Dugo, jako dugo, historičari vode rasprave da li je Bosna “šapatom“  i kukavički pala.

U starijoj historiografiji se uvriježilo mišljenje da je Bosna brzo pala, bez ijedne veće bitke . Ipak, iz osmanskih narativnih izvora je jasno da je postojao otpor bosanske vojske i da Bosnu nije bilo lako osvojiti. U cijeloj toj priči, zanemaren je jedan presudan detalj. Osmanski napad na Bosnu se nije mogao izbjeći i rezultat je višedecenijskih osmanskih pritisaka na ovu zemlju. Svjetska vojna sila, predvođena sultanom Mehmedom II, osim što je sa historijske pozornice uklonila Stjepana Tomaševića, pohodom iz 1463. eliminirala je Bosansko kraljevstvo.

Kroz posljednju epizodu serijala “Vladari Bosne” vodi nas Amer Maslo, magistar historije sa Orijentalnog instituta u Sarajevu.

UREDNICA I AUTORICA SERIJALA SANDA NOVOSEL

Kralj Stjepan Tomašević