VLADARI BOSNE - Kralj Ostojić

Nakon višegodisnje i turbulentne vladavine kralja Ostoje, na bosanski tron dolazi njegov zakoniti sin iz braka sa Kujavom, Stjepan Ostojić. U historijskim izvorima nisu zabilježeni problemi kod preuzimanja vlasti. Stjepan Ostojić vladao je Bosnom svega tri godine, a ocjena historičara je da ta vladavina protekla u sjeni sukoba između vlastelinskih porodica Kosača i Pavlovića koji je paralizirao život Bosanskog kraljevstva.  

Jedan od prvih poteza novog kralja bio je osveta za uvrede pretrpljene očevim bezobzirnim postupanjem prema njegovoj majci Kujavi. Mladi kralj, koji je prilikom stupanja na vlast imao manje od dvadeset godina, sav svoj bijes iskalio je na maćehi Jeleni Nelipčić, koju je smatrao glavnim krivcem za porodičnu dramu koju je doživio. Stjepan Ostojić zatvara maćehu u zatvor i ona tamo umire pod nerazjašnjenim okolnostima.

Time nije okončan njegov obračun sa političkim neistomišljenicima.

I prije nego što je proglašen kraljem, Stjepan Ostojić se svrstao na stranu porodice Pavlović, svojih rođaka po majci, te se vjeruje da je otvoreno ratovao protiv njihovog najvećeg neprijatelja, vojvode Sandalja Hranjića.

Kroz ovu epizodu vodi nas Almir Peco, magistar historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

UREDNICA I AUTORICA SERIJALA SANDA NOVOSEL

Obrazovni program radio Federalni radio Radio Federacije BiH srednjovjekovna Bosna srednji vijek historija historijat
sport Federalni radio
0 18.06.2021 23:58
Vijesti u 22 Federalni radio
0 18.06.2021 22:24
Sabaheta Fejzić Federalni radio
0 18.06.2021 18:08
Mostarsko ljeto Federalni radio
0 18.06.2021 18:06
Mostar Delegacija EU u BiH Federalni radio
0 18.06.2021 18:05