Vlada Srednjobosanskog kantona će subvencionirati boravak djece u vrtićima
(Izvor: Fena/Duško Pucar)

Vlada Srednjobosanskog kantona će subvencionirati boravak djece u vrtićima

Vlada Srednjobosanskog kantona usvojila je u četvrtak Odluku o subvencioniranju boravka djece u predškolskim ustanovama.

Nastavak je to prakse kojom Vlada potiče širenje kapaciteta kad su u pitanju predškolske ustanove, kazao je ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta SBK Bojan Domić.

- Mi nastavljamo praksu subvencioniranja boravka djece u vrtićima. Obuhvaćena je populacija porodica koja ima dvoje ili više djece u vrtićima, imamo jedan dio subvencioniran boravak, a također i kad se radi o socijalnim i kategorijama nezaposlenih roditelja. Subvencija iznose 30, 50 ili 100 posto prosječne cijene u kantonu. Prošle godine subvencionirali smo oko 250 djece, ove godine s obzirom na to da smo ublažili kriterije očekujemo veći obuhvat - kazao je Domić.

Po njegovim riječima, SBK još uvijek nedostaje prvenstveno vrtićkih kapaciteta.

- Prema našim podacima, prošle godine je oko 1.300 djece pohađalo sve registrirane vrtiće. Po našoj procjeni, nama kapaciteta još uvijek nedostaje, mada se tu od općine do općine situacija razlikuje. Dalje ćemo jačati kapacitete, sad smo izdvojili oko 600.000 KM, uskoro će biti i javni poziv. Cilj je jačanje kvalitete i širenje kapaciteta i naša je procjena da u zadnje četiri godine imamo osam novootvorenih vrtića. Vjerujemo da ćemo ovakvim odlukama doprinijeti da se grade novi vrtići - rekao je Domić.

federalna.ba/Fena

SBK Vlada subvencije vrtići