videoprilog Mime Golubić (Federacija danas)

Vlada nije prihvatila nijedan amandman, opoziciji rebalans osvetnički

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je rebalans budžeta Federacije BiH. Vlada nije prihvatila niti jedan delegatski amandman na rebalans budžeta. Iz redova opozicije rebalansiranja okarakterisali osvetničkim potezom vladajućih. Inače, u toku sjednice u fokusu su bile kritike da rebalansom nije predviđeno više novca za Fond solidarnosti, odnosno za liječenje onkoloških pacijenata i drugih oboljelih od teških bolesti u Federaciji. Za ove namjene iz budžeta bit će izdvojeno 10 miliona maraka.

Dom naroda bio je posljednja adresa odluke. Parlamentarna većina demonstrirana, rebalans budžeta u iznosu skoro 7 milijardi maraka, što je za 211,7 miliona maraka više u odnosu na dosadašnji - usvojen. U fokusu pitanja koja su za građane i najvažnija. Iz resornog ministarstva vide više razloga za rebalansiranje. Izdvojli ključne - 69,6 miliona za penzionere, 67 miliona za zaštitu porodica sa djecom i civilnih žrtava rata, 15,6 miliona za isplatu dječijeg doplatka.

Kraljević obrazložio razloge rebalansa budžeta Federacije

Rebalans budžeta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je danas na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta i može stupiti na snagu jer ga je prethodno usvojio i Predstavnički dom. Federalni ministar finansija Toni Kraljević obrazložio je danas u pauzi sjednice Doma naroda razloge rebalansa...

Osim ovih tačaka, u fokusu rebalansa budžeta ali i sjednice Doma naroda - izdvajanja za Fond solidarnosti. Iz redova opzicije kritike da je iznos trebao biti znatno veći i dosegnuti 70 miliona. Vladajući zadovoljni. Mali korak, ali važan, jer, upozoravaju, godinama unazad niti jedna marka nije izdvojena za ove namjene, a iznos je trebao dosegnuti milijardu i 300 miliona.

„Današnji rebalans je garant isplata. Federacija mora početi ispunjavati svoje obaveze, a ne dijeliti svoj novac drugima. Imamo situaciju da Vlada godinama nije ispunjavala obaveze za invalidnine, za Fond solidarnosti, za FUP, Federalno tužilaštvo..., a s druge strane,  200-300 miliona davali su lokalnim zajednicama“, istakao je Irfan Čengić (SDP).

Osim kritika na račun izdvajanja sredstava za Fond solidarnosti, opozicija rebalansiranje okarakterisala kao osvetnički potez vladajućih. Niti jedan prethodno uloženi delegatski amandman, većinski upućen iz opozicionih redova, Vlada Federacije nije prihvatila.

„Kasnimo s usvajanjem rebalansa tri mjeseca. Skoro identičan rebalans smo imali na junskoj sjednici. Ovim budžetom priznajemo grešku koja se desila kda se usvajao budžet za 2023., na šta smo mi upozoravali – da su određeni amandmani koalicione većine neprovodivi“, podsjetila je Aida Obuća (SDA).

Nerijetko su vladajući kritikovani da novac nemilice troše na vlastite potrebe, iako istovremeno novca za letjelica nema. Ni ovaj put za te namjene rebalansiranjem nije predviđen. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova uvjeravaju da će naredne godine situacija biti znatno drugačija.

„Mi smo jedan dio iznosa dobili za FUP i MUP, ali u sljedećem budžetu će to biti sve – to će biti budžet koji ćemo zajedno svi, koji smo dio parlamentarne većine i dio Vlade, praviti. Ovaj budžet će obuhvatiti sve što je potrebno i naći će se i letjelice“, najavio je ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak (SN).

Naglašena je važnost rebalansiranja za vrijeme povećanja iznosa za kamate u otplatama vanjskog duga, a sve usljed rasta euribora. Također, data je i saglasnost na izmjene i dopune Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije za tekuću godinu.

federalna.ba

rebalans rebalans budžeta rebalans proračuna budžet proračun
Skupština TK budžet
0 21.02.2024 15:35
Vlada TK budžet proračun
0 13.02.2024 17:32
Toni Kraljević budžet proračun
0 25.01.2024 18:40
Dom naroda Dom naroda FBiH budžet proračun
0 25.01.2024 18:31