Kraljević obrazložio razloge rebalansa budžeta Federacije
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Kraljević obrazložio razloge rebalansa budžeta Federacije

Rebalans budžeta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je danas na sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta i može stupiti na snagu jer ga je prethodno usvojio i Predstavnički dom.

Federalni ministar finansija Toni Kraljević obrazložio je danas u pauzi sjednice Doma naroda razloge rebalansa budžeta Federacije u iznosu 6.937.563.355 KM, što je za 211,7 miliona KM više u odnosu na dosadašnji budžet.

Naveo je da je zbog amandmana na budžet koji su usvojeni u oba doma Parlamenta FBiH određenim tehničkim greškama "zarobljeno" 12,7 miliona KM Ministarstvu obrazovanja za nabavku udžbenika, kao i sedam miliona KM za pedijatriju SKB Mostar.

- Drugi bitan razlog rebalansa je što zbog vanrednog usklađivanja penzija koje je trebalo stupiti na snagu 1. jula ali je stupilo na snagu 1. septembra, i još nekih obaveza prenesenih iz prošle godine, nedostaje 69,6 miliona KM za penzionere - rekao je Kraljević.

Dodao je da zbog Izmjena i dopuna Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite obitelji s djecom i zaštite civilnih žrtava rata nedostaje 67 miliona KM za isplate u naredna tri mjeseca.

Kraljević je istakao da je rebalansom predviđeno dodatnih 15,6 miliona KM koji nedostaju za isplatu dječijeg doplatka, te još 10 miliona KM za Fond solidarnosti.

Precizirao je da je na prihodovnoj strani budžeta po novim projekcijama PDV uvećan za 29,7 miliona KM, a doprinosi za PIO za 140,1 milion KM. 

- PDV je zbog servisiranja vanjskog duga u bruto iznosu veći za 34 miliona KM ali je u neto iznosu, nakon korekcije za otplatu duga, manji za 26,5 miliona KM - pojasnio je Kraljević.

Također, naglasio je da će 90 posto energetskog paketa Evropske komisije biti prihodi budžeta za 2023., a po uspješnom okončanju tog projekta preostalih 10 posto će biti prihodi budžeta za 2024. i zato je taj dio umanjen za devet miliona KM.

federalna.ba/Fena