videoprilog Dijale Halilagić (Federacija danas)

Žene koje bruse, režu, lakiraju i montiraju namještaj

Odavno je postalo jasno da su žene sposobne jednako kao i muškarci te da jednako dobro mogu raditi na teškim poslovima ukoliko im se pruži prilika. Primjer dobre prakse stiže nam iz Unsko-sanskog kantona.

Velikokladuška firma Stolarkomerc bavi se proizvodnjom namještaja i primjer je privrednog subjekta koja upošljava šezdesetak radnika. Neuobičajeno, ali više od 70% uposlenika su žene. Prema riječima direktora – upravo su one stubovi firme.

"Žena je poslovođa, žena je šef nabave, žena vodi kompletnu administraciju, to je ono što se tiče ovog administrativnog dijela, u proizvodnji žene rade na svim mašinama, od tiplarice, kanterice, brusilice, sve što su faktički stolarski poslovi", kaže direktor firme Stolarkomerc Denis Kendić.

Prema riječima direktora – žene koje rade s njim su sposobne, pedantne i pouzdane. One su primjer kako žene koje rade u ovoj firmi pomjeraju granice i ruše predrasude.

"Firma se bavi proizvodnjom namještaja što je možda za neke tabu tema da baš žene to rade jer to je većinom isključivo bio muški posao, ali vremena se mijenjaju", kaže poslovođa Enisa Keserović.

"Moj posao podrazumijeva bacanje temelja i temeljne boje, lakiranje raznim bojama, MDF, po potrebi iverice, nekad i željeza, zavisi od potrebe proizvodnje", navodi Vildana Kendić, jedna od uposlenica.

Prema riječima uposlenica – njihova radna atmosfera je opuštena i dobro organizirana, pa njihov tim odlično funkcioniše, jer žene koje imaju istančan osjećaj za dizajn i estetiku, a istovremeno bruse, režu, lakiraju i montiraju namještaj – dokaz su da žene mogu sve.

federalna.ba

Stolarkomerc žene