Vila Silvija Berlusconija mogla bi postati muzej za njegove obožavatelje
(Izvor: Stefano Guidi/Getty Images)

Vila Silvija Berlusconija mogla bi postati muzej za njegove obožavatelje

Vila u blizini Milana koja je pripadala pokojnom Silviju Berlusconiju mogla bi biti pretvorena u muzej posvećen trostrukom premijeru Italije.

Berlusconi, koji je umro u junu u 86. godini, kupio je Vilu San Martino, svoju glavnu rezidenciju, početkom 1970-ih. Tu je milijarder imao brojne intimne poslovne i političke sastanke, kao i neke od svojih zloglasnih "bunga bunga" zabava.

Očekuje se da će Berlusconijev testament biti pročitan sljedeće sedmice. Izvor u političkoj partiji Forza Italia potvrdio je izvještaje da bi Vila San Martino, u Arcoreu, na sjeveru Italije, mogla biti pretvorena u muzej, dodajući da je u ovoj fazi to bila "opća ideja" koja se razmatra među Berlusconijevim rođacima.

Prvobitni prijedlog, prema novinama Il Messaggero, je da se vila stavi na raspolaganje za privatne obilaske prije nego što se konačno otvori kao muzej za širu javnost.

Ali šta bi posjetioci mogli vidjeti?

Berlusconi je ispunio vilu od 70 soba umjetničkim djelima, uključujući ona Rembrandta i Titiana, kao i stotinama portreta – uglavnom svojih.

U vili se takođe nalazi – navodno u kupatilu – dokument „ugovor sa Italijanima“ koji je potpisao na nacionalnoj televiziji i u kojem je obećao da će smanjiti poreze, otvoriti radna mjesta i izgraditi infrastrukturu, prije svojih pobjedničkih opštih izbora 2001. godine.

Biblioteka je opskrbljena s više od 10.000 knjiga, uključujući biografije Winstona Churchilla i Margaret Thatcher, dok je njegov ured ukrašen poklonima svjetskih lidera, uključujući pokojnu kraljicu Elizabetu II i njegovog prijatelja Moamera Gadafija.

Kada bude otvorena za posjetioce, oni će moći da odaju počast Berlusconiju u ogromnom vrtu vile, gdje je sagradio mermerni mauzolej koji sadrži njegove posmrtne ostatke.

Il Messaggero je izvijestio da će snimci Berlusconijevih govora biti prikazivani po hodnicima vile, dok će dokumentarni film – Il fiume della libertà (Rijeka slobode) – snimljen 2013. godine povodom obilježavanja 20. godišnjice Forza Italia – također biti emitiran.

Berlusconi, koji je ulagao u sve, od imovine i bankarstva do medija i fudbala, ostavio je iza sebe imperiju procijenjenu na 7,4 milijarde dolara navodi se u Bloombergovom indeksu milijardera.

Nije ostavio nikakve naznake, barem ne javno, ko će preuzeti njegovo carstvo nakon njegove smrti; međutim, izvor blizak njemu nedavno je za Guardian rekao da će “svi biti zbrinuti, uključujući i njegove bivše supruge”. Berlusconi je imao dvoje djece – Marinu i Pier Silvija – sa Carlom Elvirom Dall’Oglio, svojom prvom suprugom, i troje – Barbaru, Eleonoru i Luigija – sa Veronicom Lario, svojom drugom suprugom.

Njegovo ogromno bogatstvo uključuje fudbalski klub AC Monza, imanja, jahte i umjetnička djela, ali glavna vrijednost je Mediaset, najveća komercijalna televizija u Italiji i sredstvo za njegovu dominaciju u nacionalnim debatama.

federalna.ba/The Guardian

Silvio Berlusconi vila muzej
Bosanski muzeji sjećanja muzej Opsada Sarajeva opsada Sarajevo
0 07.10.2023 09:35
Jeruzalem muzej polomljene statue
0 06.10.2023 12:30
muzej Velika Britanija član osoblja otpušten
0 17.08.2023 13:38
Antonio Tajani Silvio Berlusconi Forza Italia Italija
0 15.07.2023 14:32