Vikinška kuća Stipe Pleića u Stipanićima kod Tomislavgrada

Uoči nove turističke sezone, koja je i ove godine neizvjesna, domaća ponuda se razvija i postaje raznolikija. Pored uobičajenih prirodnih ljepota i kulturno-povijesnih znamenitosti, naša zemlja je bogatija za još jednu turističku atrakciju - Vikinšku kuću u Tomislavgradu.

Tomislavgradsko selo Stipanići donosi nesvakidašnju priču, o kojoj bismo inače slušali u dalekim skandinavskim zemljama. Za to je zaslužan Stipe Pleić, dobar poznavatelj Vikinga, njihovog života, kulture, običaja te borilačkih vještina. Vikinzi su ga, kaže, počeli zanimati nakon što je odgledao istoimenu televizijsku seriju. O njima je mnogo istraživao i čitao, a potom odlučio napraviti vikinšku kuću. Preuredio je staru obiteljsku kuću, čija unutrašnjost krije pravo bogatstvo ručno rađenih primjeraka oružja, oruđa i ostalih predmeta kojima su se služili. Unikatne sjekire nastale u ovoj radionici danas su gotovo na svim kontinetima.

“Vikinška sjekira mora biti lagana, drška mora biti od jasena. Ni sam ne znam broja koliko sam ih napravio”, kaže nam Stipe Pleić, u svom mjestu poznatiji pod nadimkom Flick.

Novih ideja ne manjka, a cilj mu je napraviti i vikinški brod, koji bi zaplovio Buškim jezerom: “To mi je baš opsesija. I prije sam ja pokušavao - napravio sam ga od knaufa, meni se sviđa, ali nije to to, ne mogu ga porinuti”.

Izučavajući Vikinge došao je do saznanja da su svojevremeno bili i na našim prostorima.

“Malo sam istraživao i razgovarao sam s nekim povjesničarima, dvije profesorice su mi potvrdile da u starokršćanskoj crkvi iz 5. st. u Brezi na jednom kamenom dovratku ima natpis pisan runama i taj kamen se sad nalazi u Zemaljskom muzeju u Sarajevu”, objašnjava nam.

Stipe je sudjelovao na srednjovjekovnom sajmu Stolačka tarča u Stocu, surađivao je s brojnim umjetnicima te svima onima, koje poput njega, zanima ovaj stari narod sa sjevera. Stvorio je uvjete za buduću školu streličarstva, a već je osnovao i udrugu bacača sjekira. Planira organizirati i prvenstvo, prvo takvog tipa u Bosni i Hercegovini.

“U zadnje vrijeme u svijetu je popularan sport bacanje sjekira. U Zagrebu ima klub bacača sjekira, a ja sam osnovao Udrugu bacača sikira u Tomislavgradu, koja je prvi klub bacača sjekira u BiH. Želio bih da ova vikinška kuća bude mjesto okupljanja, mjesto druženja, možda čak i neka turistička atrakcija”, poručuje Stipe.

Bit će to turistička atrakcija s velikim potencijalom jer, osim ove, u planu ima opremiti još nekoliko kuća i napraviti pravo malo vikinško selo otvoreno za posjetitelje.

federalna.ba

Vikinška kuća Stipe Pleić Stipanići Tomislavgrad
Speleološko društvo Mijatovi dvori Tomislavgrad
0 22.08.2022 09:40
Husein Smajić Vesela Bugojno Mandino Selo Tomislavgrad
0 14.08.2022 18:14
Tomislavgrad Željko Musić - Ćile BiH kultura književnost
0 08.08.2022 11:36
sport Tomislavgrad Hard Enduro BiH
0 01.08.2022 11:30