videoprilog Elme Agić (Federacija danas)

Vaučeri za turističke aranžmane dostupni - s manjim poteškoćama

Građanima Federacije od danas su dostupni turistički aranžmani koje subvencionira Vlada Federacije u iznosu od 200 maraka. Stoga su mnogi već prvi dan krenuli u akciju. Jer u doba globalne krize, svaka pomoć je dobrodošla. U ovom slučaju - i građanima i bh. turizmu.

Vaučeri od danas i zvanično dostupni - Sarajevo, Travnik, Tešanj, Bihać, Tuzla, Mostar, Neum... Od virtuelne razglednice do lokacije, čini se, jednim klikom... Ipak, s manjim poteškoćama. Velika zainteresiranost dovela je i do povremenog pada online sistema, zbog čega su mnogi odlučili otići na fizički dostupna prodajna mjesta.

Voditelji prodaje poručuju da su istovremeno poduzete mjere na uklanjanju tehničkih problema. No, podsjećaju da su prodajna mjesta, bez obzira na njih, dostupna i za sve one koji žele licem u lice izabrati svoju destinaciju. A pravila su, kažu, jednostavna.

“Ako se kupuje online, sistem je uvezan. Dok kliknete na ‘kupi’, sredstva se skinu s računa, dobijete u isto vrijeme potvrdu o plaćanju. Ako kupujete na licu mjesta, u isto vrijeme kada platite, mi izdamo potvrdu”, objašnjava Najla Tihak, voditeljica prodaje na jednoj od platformi.

No, mišljenja građana su podijeljena. Dok jedni podržavaju, drugi su sumnjičavi i broje zamjerke.

I iz nadležnog ministarstva pozivaju građane da svoju priliku iskoriste tvrdeći da je sve regularno. Jer cilj svega i jeste pomoć građanima, ali i bh. turizmu. Vaučeri od 200 KM će biti dostupni dok se ne ispuni predviđeni kapacitet od 10 hiljada korisnika, a turističke ponude će se proširivati.

“Ta će se lista ponuda nadopunjavati kako neki objekat odluči dati ponudu - ovo nije konačno”, navodi Ferida Cikotić, pomoćnica ministra za turizam i okoliš FBiH.

Stoga oni koji se odluče na ovaj korak - pred sobom imaju težak izbor. Jer Bosna i Hercegovina obiluje prirodnim ljepotama koje su često nepravedno zapostavljene, a ovo je samo jedan od načina njihove promocije.

federalna.ba

vaučeri turizam vaučer