Uzmite svoju kozu: Italijansko ostrvo preplavljeno kozama nudi ih na poklon

Uzmite svoju kozu: Italijansko ostrvo preplavljeno kozama nudi ih na poklon

Gradonačelnik udaljenog italijanskog ostrva preplavljenog divljim kozama ponudio je da životinje pokloni svakome ko želi da ih uzme.

Ricardo Gullo došao je na novu ideju nakon što je nedavni popis stanovništva procijenio da je broj koza na pet kvadratnih kilometra Alicudi, najmanjem sicilijskom Eolskom arhipelagu, šest puta veći od 100 stanovnika ostrva tokom cijele godine.

Životinje, vješte u navigaciji Alicudijevim strmim liticama, nekada su skladno živjele uz ljude i postale su jednaka turistička atrakcija kao i njegov uspavani vulkan.

Ali njihov broj je posljednjih godina rastao tako brzo da su počeli gravitirati iz svog uobičajenog boravišta na vrhu otoka prema naseljenom području, oštećujući bujnu zelenu vegetaciju, izazivajući pustoš u vrtovima i parcelama, rušeći dijelove kamenih zidova, pa čak i ulazeći u domove ljudi, podstičući zahtjeve za rješenjem. Alicudi, koji je udaljen dva do tri sata vožnje brodom od kopna Sicilije, potpada pod upravu većeg ostrva Lipari.

Inicijativa „usvoji kozu“ smatrana je najboljim načinom rješavanja ovog problema na najsaosjećajniji način. „Apsolutno ne želimo ni da razmišljamo o odstrijelu životinja, pa ohrabrujemo ideju da ih poklonimo“, rekao je Gullo. “Svako može podnijeti zahtjev za kozu, to ne mora biti farmer, a nema ograničenja u broju.”

Ljudi imaju rok do 10. aprila da podnesu svoj zahtjev. “Već smo imali nekoliko telefonskih poziva, uključujući i jednog farmera na ostrvu Vulcano koji bi želio uzeti nekoliko koza jer, između ostalog, proizvodi sir Riccota koji je veoma cijenjen”, dodao je Gullo. “Ako neko ima sposobnost da pripitomi kozu, to bi mogao biti lijep i humaniji način za rješavanje ovog problema.”

Koze su prvi put dovedene u Alicudi prije 20 godina, kako se vjeruje, od strane nekog ko je namjeravao da uzgaja životinje. Ali plan je propao i koze su prepuštene same sebi. Probleme uzrokovane rastućom populacijom prvi je istakao Paolo Lo Cascio, bivši vijećnik, 2008. godine.

“Potrebno je rješenje jer je prijetnja vegetaciji otoka ozbiljna”, rekao je Lo Cascio, koji procjenjuje populaciju koza na 800, a ne 600. “Ali Alicudi je vrlo komplikovano ostrvo, prvo im morate pristupiti, a zatim pokušati da uhvatite sve koze. Intervencija je trebala biti učinjena još prije 10 godina.”

Glorija, koja posjeduje Golden Cafe Noir u luci Alicudi, rekla je da se životinjama više ne može kontrolisati. “Kreću se u čoporima i uzrokuju štetu, jednostavno ih je previše.” Jedna je dolazila i sjedila ispod stola u njenom baru. “Bilo je pomalo privlačno, ali onda sam se počela brinuti da bi mogla nekog ugristi.” Iako je pozdravila inicijativu, dovela je u pitanje njenu izvodljivost. Stizanje do vrha Alicudi, gdje se nalazi selo, uključuje strm uspon. „Kako će vratiti koze? Možda bi im trebao helikopter za prebacivanje po dvije ili tri odjednom. To je lijep prijedlog, ali još nema logističkog rješenja.”

federalna.ba/The Guardian

Italija koze