videoprilog Anite Zovko (Federacija danas)

Uvezati poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam

„Poljoprivreda i ruralni razvoj u HNK-u, promjene, inovacije, održivost“-bile su teme konferencije održane u Konjicu s ciljem da se svima približe načini rasta i razvoja,kako proizvođačima,tako i potrošačima. Također, govorilo se i o tomu kako pružiti različite oblike podrške poljoprivrednoj zajednici da bi ju učinili konkurentnom i održivom.

Ovaj dio Hercegovine, čulo se danas, ima što ponuditi kada je riječ o poljoprivrednoj prozivodnji. Mana je takozvana usitnjenost posjeda, te bi se trebalo raditi na njihovu okrupnjavanju. Ipak, prednost je što takvi posjedi daju zapravo prave organske proizvode, čemu se posljednjih godina teži.

"Ako mi imamo dosta autohtonih proizvoda i proizvodnji, pa te iste proizvode treba i brendirati ili zaštititi, dati im jednu veću vrijednost kao proizvodu, a povećati vrijednost i turizmu. Moramo raditi na tome", istakao je Donko Jović, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK-a.

To je i dio kantonalne Strategije razvoja poljoprivrede-uvezati poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam. Sve to zahtijeva zapravo i promjenu razmišljanja i razbijanje stereotipa o poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima. Potrebno je učinkovitije koordiniranje između nadležnih institucija,a usklađivanje propisa treba biti u žiži i županije i loklanih zajednica.

"Nastojimo kroz javne pozive omogućiti našim poljoprivrednim proizvođačima da što prije dođu do sredstava. Jedan smo poziv realizovali, drugi poziv je realiziran s određenim bankama taklo da ćemo na raspolaganju imati 2 miliona za poljoprivrednike gdje će moći već za desetak dana da apliciraju kaiko bi što kvalitetnije i bolje obrađivali svoju zemlju", kazao je gradonačelnik Grada Konjica Osman Ćatić.

Grad će u potpunosti financirati kamate poljoprivrednim proizvođacima. Prvo pandemija, pa potom ukrajinska kriza i problemi na tržištu bile su lekcije iz koji se puno toga moglo naučiti o važnosti poljoprivredne proizvodnje i samoodrživosti. Ipak, u opskrbi hranom neće biti problema-uvjeravaju nas poljoprivrednici

"U pojedinim segmentina pojedine vrste hrane se i povećalo. Međutim neko je i stagnirao što ove godine na tržištu nije bilo pojedinih sjemena koja se uvoze, a to je rezultat bio kriza ukrajinske gdje se dio tih žitarica nnije pojavio na tržištu za ovu proljetnu sjetvu", pojašnjava Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih Udruženja Grada Konjica.

U poljopriovrednoj proizvodnji potrebna je sinergija vlasti i proizvođača. U kantonalnom Ministarstvu poljoprivrede za ovu su godinu za poticaje osiguirali 2 ipol milijuna maraka. Vjeruju da će novca kroz rebalans biti još.

federalna.ba

Hercegovačno neretvanski kanton poljoprivreda konferencija
poljoprivreda poticaji podsticaji
0 24.07.2022 21:56
žito Semberija poljoprivreda poljoprivrednici
0 24.07.2022 21:12
poljoprivreda poljoprivrednici
0 21.07.2022 21:30
poljoprivreda žito hljeb
0 15.07.2022 18:46
Lugan konferencija Švicarska Ukrajina
0 04.07.2022 09:32
Sarajevo konferencija
0 29.06.2022 21:09