Uspostavljena nova platfoma za dijalog i saradnju za stručne škole i kompanije
(Izvor: Fena)

Uspostavljena nova platfoma za dijalog i saradnju za stručne škole i kompanije

U ime vlada Švicarske i Njemačke Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH provodi projekt „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“, koji podržava partnerske škole u uspostavljanju i realizaciji dualno organizovanog stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

S ciljem da se iskustvo učenja u stručnoj školi obogati praktičnim iskustvom na poslu i da se procesi učenja na poslu struktuiraju, kreirana je platforma za dijalog o dualno organizovanom stručnom obrazovanju i saradnji između stručnih škola i privatnog sektora na teme od zajedničkog interesa.

Platforma je rezultat niza radionica o temi saradnje glavnih aktera između dva mjesta učenja. 

Predstavljeni su primjeri dobre prakse kako bi se mentori inspirisali idejama i polaznim osnovama za obuku učenika u kompanijama, ali i da bi predstavnici Komora i stručnih škola dobili vrijedan uvid u to kako bi dualno organizovano stručno obrazovanje moglo funkcionisati.

Radionice su održane u saradnji s privrednim komorama Kantona Sarajevo i Republike Srpske. Sljedeća radionica je već u planu i bit će održana u septembru u Privrednoj komori Zeničko-dobojskog kantona, saopćeno je iz GIZ-a.

federalna.ba/Fena

Švicarska Njemačka BiH saradnja obrazovanje