UN predviđa da bi La Nina mogla dovesti do smanjenja temperatura ove godine
(Izvor: Fena/Ilustracija)

UN predviđa da bi La Nina mogla dovesti do smanjenja temperatura ove godine

Povratak hladnijeg vremenskog fenomena La Nina ove godine trebao bi donekle pomoći u smanjenju temperatura nakon mjeseci globalnih rekordnih vrućina, objavila je u ponedjeljak meteorološka agencija Ujedinjenih naroda.

Utjecaj će se vjerovatno osjetiti u sljedećih nekoliko mjeseci jer sve topliji vremenski fenomen El Nino, koji je potaknuo skok globalnih temperatura i ekstremnih vremenskih prilika širom svijeta od sredine 2023. "pokazuje znakove kraja", Svjetska meteorološka organizacija UN-a (WMO) objavila je u svom najnovijem izvještaju, navodi AFP.

WMO je, međutim, upozorila da će globalne temperature nastaviti rasti dugoročno zbog klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem, koje i dalje pogoršavaju ekstremne vremenske uslove i mijenjaju sezonske padavine i temperaturne obrasce.

La Nina donosi hlađenje površinskih temperatura okeana u velikim dijelovima tropskog Tihog okeana, zajedno s vjetrovima, kišama i promjenama atmosferskog pritiska.

Na mnogim mjestima, posebno u tropima, La Nina proizvodi klimatske učinke suprotne El Ninu, koji zagrijava površinu oceana, što dovodi do suše u nekim dijelovima svijeta i izaziva jake pljuskove u nekim drugim.

WMO navodi da postoji "60 posto" šanse da fenomen La Nina bude u razdoblju od jula do septembra i "70 posto" vjerovatnoće tokom augusta i novembra.

Šanse da se El Nino ponovno razvije su zanemarive, dodaje se.

Svaki mjesec od juna 2023., kada se El Nino vratio, postavio je novi temperaturni rekord, a 2023. bila je daleko najtoplija godina zabilježena na globalnom nivou.

federalna.ba/Fena

klimatske promjene
klimatske promjene dužina dana internet transakcije berze
0 16.07.2024 10:38
klimatske promjene stručnjaci oboreni rekordi noćne temperature
0 20.06.2024 13:15
UNDP klimatske promjene
0 21.03.2024 12:46
klimatske promjene najtoplije proljeće
0 13.03.2024 14:15