Ukrajina poziva Njemačku da dozvoli isporuku oružja
(Izvor: Wolfgang Schwan/Getty Images)

Ukrajina poziva Njemačku da dozvoli isporuku oružja

Ukrajina je pozvala Njemačku da odustane od politike blokiranja isporuke oružja toj zemlji, zbog straha od vojne akcije Rusije.

Ukrajinski ambasador u Njemačkoj Andrij Melnyk izjavio je za javni servis ARD da je jačanje odbrambenih sposobnosti Ukrajine postalo neophodno da bi se Rusija odvratila od daljnje agresije.

"Važno je da se diplomatija nastavi, ali ova diplomatija mora biti podržana i čvrstim stavom i preduzimanjem mjera odvraćanja. Zato smatramo da isporuke oružja trebaju ostati otvorene", rekao je Melnyk.

Njemačka je do sada sprečavala isporuku smrtonosnog oružja Ukrajini, zbog restriktivne politike izvoza oružja, koja ne dopušta slanje oružja u sukobljene regije.

Ukrajinski ambasador naveo je da prijetnja s kojom se Ukrajina suočava pokazuje da se radi o ozbiljnoj i izuzetnoj situaciji, koja zahtijeva izuzetan odgovor Njemačke.

"Kada se neka država nađe u situaciji samoobrane, a to je sada slučaj s Ukrajinom, onda bi trebali postojati izuzeci. Ove isporuke neće biti nova provokacija. Drugi saveznici su već započeli isporuku oružja u posljednjih nekoliko sedmica", istakao je Melnyk.

Naglasio je da Njemačka snosi istorijsku odgovornost za Ukrajinu zbog zločina koje su počinili nacisti tokom Drugog svjetskog rata.

Rusija je nedavno okupila desetine hiljada vojnika u blizini istočne granice Ukrajine, što je izazvalo strahove da bi Kremlj mogao planirati još jednu vojnu ofanzivu protiv svog bivšeg sovjetskog susjeda.

Moskva je negirala da se sprema za invaziju navodeći da su u pitanju vojne vježbe. Objavili su i listu bezbjednosnih zahtjeva, uključujući zahtjev da Ukrajina ne uđe u NATO, kako bi smirili postojeće tenzije.

federalna.ba/AA

Ukrajina Njemačka oružje
željeznice gradski prevoz javni prevoz prevoz Njemačka
0 21.05.2022 20:35
Njemačka protesti Zabrana kritike
0 21.05.2022 14:27
Volodimir Zelenski Ukrajina Rusija rat
0 21.05.2022 10:52
Velika Britanija Moldavija oružje
0 21.05.2022 10:31