Ukradeni novčić vrijedan milion dolara nakon višegodišnje potrage vraćen u Izrael
(Izvor: MIRI BAR, ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

Ukradeni novčić vrijedan milion dolara nakon višegodišnje potrage vraćen u Izrael

Bilo je potrebno gotovo 20 godina upornog detektivskog rada i trag koji je prešao kontinente prije nego što se slučaj nestale relikvije vrijedne milion dolara mogao zatvoriti.

"Dragi dio historije (konačno) ide kući", rekao je američki dužnosnik na svečanosti obilježavanja te prigode.

Taj dio historije mali je srebrni novčić bogat simbolikom, kovan tijekom židovske pobune prije gotovo 2000 godina.

Opljačkan u Izraelu 2002., na kraju je pronađen, zaplijenjen i vraća se odakle je došao.

Saga je započela kada je Izraelska uprava za antikvitete (IAA) saznala od doušnika da su Palestinci uzeli novčić iz ostave iskopane u dolini Ella, južno od Jeruzalema. IAA kaže da je proveo sljedeće desetljeće i pol pokušavajući locirati novčić koji je prošao kroz ilegalna tržišta antikviteta u Izraelu, Jordanu i Velikoj Britaniji. Na kraju je izvezen u SAD za prodaju na aukciji 2017.

IAA je upozorila američku državnu sigurnosnu istragu (HSI), koja je zatim preuzela administrativni nadzor nad novčićem. Istraga je proslijeđena Odjelu za trgovinu antikvitetima Okružnog tužitelja Manhattana (ATU), koji je dobio sudski nalog za repatrijaciju novčića na temelju informacija doušnika iz pet zemalja uz pomoć vlasti u Evropi i na Bliskom istoku.

Novčić je predan u ponedjeljak na ceremoniji u uredu okružnog tužitelja na Manhattanu kojoj su prisustvovali američki i izraelski dužnosnici, uključujući izraelskog ambasadora pri UN-u Gilada Erdana. "Danas se pridružujemo našim partnerima kako bismo vratili nevjerovatno rijedak dio izraelske historije, novčić od četvrtine šekela, simbol nezavisnosti iz vremena rimske prisutnosti u današnjem modernom Izraelu", rekao je okupljenima agent HSI-ja Ricky J Patel.

Srebrnjak s utisnutim židovskim motivima jedan je od samo četiri takve vrste za koje se zna da postoje. IAA ga je datirala u 69. godinu nove ere - četvrtu godinu Velikog ustanka.

Kovanje takvog novčića bilo je "zapravo proglašenje nezavisnosti Židova u zemlji Izrael, izjava protiv moćnog carstva koje je stajalo pred njima", rekao je Ilan Hadad iz IAA. Veliki ustanak je značio pobunu Židova u Judeji protiv represivne vladavine Rimljana, koji su okončali židovsku nezavisnost ondje stoljeće ranije.

Ustanak je kulminirao kada su Rimljani uništili Jeruzalem i drugi židovski hram 70. godine.

Procjene o broju ubijenih Židova iznose od stotinu hiljada do više od milion.

federalna.ba/BBC

Izrael novčić