Indija: Uhapšeno 17 osoba zbog postera protiv premijera

Indija: Uhapšeno 17 osoba zbog postera protiv premijera

Policija je uhapsila najmanje 17 lica i napisala 21 prijavu zbog širenja postera na kojima se kritikuje premijer Indije Narendra Modi zbog odluke da pošalje vakcine protiv Covida 19 u druge zemlje  uprkos činjenici da i u toj zemlji vlada nestašica.

Na posterima  na hindi jeziku piše: "Premijeru Modi, zašto si poslao vakcine naše djece u druge zemlje?"

Policija istočnog Delhija potvrdila je da je zaplijenjeno više od 800 sličnih postera.

Lica su uhapšena na više lokacija u indijskoj državi Delhi, što nagovještava da se radilo o koordinisanoj akciji.

Za sada nije otkriveno da li je neka od političkih stranaka umiješana u širenje postera, javio je "Sputnik".

Modijeva vladajuća Indijska narodna partija /BJP/ trenutno je na udaru kritika medija, aktivista, političkih stranaka i građana zbog načina na koji je reagovala na nagli porast broja zaraženih virusom korona u aprilu.

Gotovo svaka međunarodna medijska organizacija kritikovala je Modijevu vladu za pretvaranje epidemiološke krize u apokaliptičnu situaciju. Društveni mediji su u posljednjih nekoliko sedmica preplavljeni objavama iz Indije, koje pokazuju koliko su očajnički potrebni bolnički kreveti, kiseonik i osnovni objekti.

U Indiji nema mjesta za sahranjivanje ili kremiranje onih koji su preminuli od posljedica zaraze, a krematorijumi danima rade izvan svojih kapaciteta.

Međutim, vladajuća stranka nije obustavila vjerska okupljanja za nekoliko hiljada ljudi na obalama rijeke Gang tokom proslave hinduističkih praznika, niti je Vlada Indije insistirala na odgađanju ili ograničavanju izbornog procesa u Zapadnom Bengalu koji je trajao nekoliko mjeseci.

Stranka je održavala masovne mitinge bez maski, a prisustvovalo im je po nekoliko hiljada ljudi.

Kako navode mediji, Indija je do kraja marta poslala vakcine protiv Covida 19 u više 90 zemalja i izvezeno je više doza vakcine nego što je upotrijebljeno za vakcinisanje stanovništva te zemlje.

federalna.ba/Beta

Indija koronavirus Covid19 pandemija virus Narendra Modi vakcina vakcinacija
Dave Smith koronavirus
0 24.06.2021 15:24
Formula 1 Silverstone Covid19
0 24.06.2021 14:18
Slovenija koronavirus
0 24.06.2021 13:52
Hrvatska Covid19 koronavirus
0 24.06.2021 12:56