videoprilog Samre Tufek (Federacija danas)

Učenici kuharske škole u Trebinju učestvovali u takmičenju Zvijezde turizma BiH

Učenici Centra srednjih škola u Trebinju svojim trudom i zalaganjem u nastavnim i vannastavnim aktivnostima mogu biti primjer mnogima u uspjesima koje postižu. Naime, nedavno su učenici odjela kuharske škole učestvovali u takmičenju Zvijezde turizma BiH. Svojom gastronomskom ponudom našli su se u kategoriji koja bira najbolja jela u BiH, te su jedini od škola iz cijele BiH uopće imali priliku učestvovati u na ovom takmičenju.

Praktični dio nastave u velikom broju škola na području BiH i nije primaran među nastavnom praksom, a da se itekako pokazuje korisnim za učenike nakon završenog obrazovanja najbolji je primjer škola u Trebinju. U Centru srednjh škola Trebinje već od prvog razreda za učenike trogodišnjih zanimanja organizuje se praktična nastava.

"Mnogo zanimljivije ovdje od časova definitvno. Volim ovdje provoditi vrijeme, smišljati nove recepte. Prosto smišljati nove i praviti ih", kaže Ana Kenjić.

"Puno sam iskustva stekla, ovdje dolazimo i svaki dan izmišljamo neki recept novi pravimo i tako", priča Nikolina Ratković.

Ovi učenici su imali priliku učestvovati i na takmičenju Zvijezde turizma BiH. Iako nisu osvojili prvu nagradu, već sama činjenica da su jedina škola koja je učestvovala i više je nego dovoljan pokazatelj koliko je važna praktična nastava.

"Pored sladoleda od nara pravili smo i koktel od nara, kockice od cicvare, bombice, hercegovačku tufahiju", ističe Nataša Šoš.

"Stavljali smo svoje orgninalne namirnice, znači nismo druge namirnice koristili i svoje orginalne ovdje što se u Trebinju mogu naći", dodaje Ana.

Zasluge za ovakve uspjehe učenika, čije znanje prepoznaju i brojni ugostitelji koji već nude poslove budućim kuharima, pripisuje se i profesoricama koje već od prvog razreda učenike afirmiraju da stiču praktično znanje.

"Mi učenike koji dođu ovdje, upišu struku ugostiteljstvo i turizam i zanimanja kuvar, poslastičar, pekar i kulinarski tehničar bukvalno od prvog razreda ih uključimo u rad ovdje sa nama u kuhinji. Oni naravno idu i na praksu van škole", naglašava profesorica Maja Čečur.

"Naša škola ustvari čuva tradicionalne namirnice kroz njihovu primjenu u modernim poslasticama. Znači učenici istražuju tržište lokalnih namirnica, kombinuju i na taj način prave nove moderne namirnice", pojašnjava profesorica Bogdanka Janković.

Ovaj način rada škola je počela prije tri godine kada su donacijama opremili kuhinju i restoran. To je proisteklo iz želje da se učenicima i u školi pruži mogućnost rada, a ne samo u hotelima i restoranima.

"Mi svake godine imamo sve više učenika koji iz osnovne škole imaju jako dobar uspjeh i upisuju se u ova za njih željena zanimanja i kuhara, konobara, pekara, kulinarskog tehničara. Znači ta zanimanja koja su nekada bila na margini", ističe Nedeljka Ilić, direktorica Centra srednjih škola Trebinje.

U planu je kažu uskoro i otvaranje restorana otvorenog tipa koji će biti na usluzi svima koji žele probati specijalitete Hercegovine koje pripreme učenici. 

federalna.ba

Centar srednjih škola Trebinje kuhari takmičenje Zvijezde turizma BiH
Antonio Šarić takmičenje Piccolo Violino Magico violina violinist
0 14.06.2024 21:24
sigurna kuća Trebinje
0 29.05.2024 11:19
Samit energetike Trebinje
0 20.03.2024 22:14
Trebinje hapšenje teroristički akt
0 15.03.2024 11:11