videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

U Tuzlu se vratio Kaleidoskop

Ljeto u Tuzli je već godinama postalo nezamislivo bez Kaleidoskopa. Riječ je o međunarodnom festivalu umjetnosti koji povezuje mlade umjetnike iz različitih sredina s ciljem zajedničkog djelovanja, razmjene iskustava i napredovanja u ovom polju. I ove godine festival nudi bogat sadržaj.

Šarenilo, umjetnost, druženje, muzika i mladi i sve to na različitim lokacijama širom Tuzle simbol su samo jednog – u toku je festival Kaleidoskop. Bilo gdje da krenete, osjeti se dašak energije i nečega novog što sa sobom donose umjetnici. Tako smo, na samom početku u gradskom parku naišli na muralistu Darka Jovičića, koji će svoj grad ukrasiti muralom Mliječni put.

Malo dalje od gradskog parka u kući Plamena mira na Slanoj banji kreativne radionice za mlade. Izrada goblena pod nazdorom umjetnika iz Rijeke nešto je sasvim novo u Tuzli. Tradicija pravljenja goblena koja je na našim prostorima vezana za starije generacije može biti zanimljiva i mladima, kaže umjetnik Vinko Golembiowski, samo ako im se pruži prilika da u sam proces unesu dio sebe.

Učesnici ne kriju oduševljenje. Kaleidoskop se na ovim prostorima uvijek rado dočekuje, pričaju nam, a posebno jer nudi raznolik sadržaj sasvim besplatno.

Inače, Kaleidoskop je  prvi put zaživio 2009. godine. Od tada pa do danas je ispunio sva očekivanja, ali i postavljene ciljeve organizatora. Misija mu je da napravi harmoniju različitosti, uskladi kontraste i ostvari dijalog među ljudima iz različitih sredina.

„Kaleidoskop je postao regionalno prepoznatljiva, prava i trajna vrijednost Tuzle, Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana“, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović (SDP).

Festival će trajati do subote, a osim velikog broja radionica, art marketa, nudi i koncerte poznatih izvođača i grupa. Tako će posjetitelji do kraja festivala uživati uz Edu Maajku, Urban, Zoster, Letu Štuke i mnoge druge.

federalna.ba

federalna.ba

Kaleidoskop Tuzla
Tuzla saobraćajna nesreća
0 23.11.2023 20:25
HDZ BIH Predsjedništvo HDZ BiH Dragan Čović Tuzla
0 10.11.2023 16:43
Fondacija tuzlanske zajednice akcija onkološki pacijenti Tuzla
0 08.11.2023 11:34