videoprilog Sanele Sojtarić (Federacija danas)

U Travniku završen jednogodišnji projekat Mirovno obrazovanje

U Travniku je simbolično označen završetak jednogodišnjeg projekta pod nazivom Mirovno obrazovanje. Projekt su uz podršku USAID-a i CRS-a realizirali Pro-budućnost i Ministarstvo obrazovanja Srednjobosanskog kantona. 

U okviru projekta Obrazovanje za mir, u kojem su učestvovali učenici iz osam srednjih škola sa ovog područja, mladi su se obučavali da rade na svojim komunikacijskim vještinama, toleranciji, ali i oslobađanju od predrasuda. Učinak projekta nije mjeren klasičnim ocjenjivanjem  već primjenom usvojenih vještina i znanja u svakodnevnom životu. To automatski znači i promjene na bolje u lokalnoj zajednici.

„Uči našu djecu da prepoznaju svaki vid diskriminacije, da znaju šta su ljudska prava, da znaju da trebaju suosjećati s onima koji su u nevolji“, kaže Majda Behram Stojanov, direktorica projekta Pro-budućnost.

„Kako se nositi sa konfliktnim situacijama, kako se nositi sa različitostima i ono najvažnije kako graditi mir i rješavati konfliktne situacije i kako ostvarivati što bolju komunikaciju“, objašnjava Bojan Domić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.

U zemlji u kojoj se pogledi na jučer, danas i sutra razlikuju ovisno iz kojeg naroda ili s kojeg prostora se dolazi, projektom se nastojalo učiniti da  školska učionica postane prostor spajanja i približavanja tih različitih interesa. A cilj je bio osigurati im normalnu budućnost.

„Upoznavati učenike jedne sa drugima i ukazivati na tu njihovu međusobnu različitost, zapravo sličnost. Da ih upoznamo, da se druže, razvijaju prijateljstvo“, rekla je Mehridžana Alibašić, direktorica Srednje mješovite ekonomsko-ugostiteljske škole Travnik.

„Učili smo ih da mir nije samo kraj rata, nego pogled u budućnost i zajednička saradnja i da je to put za njihovu budućnost“, izjavio je Luca Boškić, direktorica Srednje škole Uskoplje u Općini Gornji Vakuf/Uskoplje.

A da je projekt imao smisla najbolje potvrđuje jedinstven stav učesnika da bi ovakav način komunikacije trebao biti u okviru nastavnog plana i programa da bi postao način života, kojim se na ovim prostorima živjelo.

federalna.ba/Sanela Sojtarić

Travnik Mirovno obrazovanje
Baška torbe Travnik Selvedina Bašić
0 18.02.2024 10:51
Travnik turisti turizam
0 18.02.2024 10:01
Ali Arnautović Bekir Grabus karate Travnik
0 12.02.2024 20:25
Jasna Duraković biblioteke Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH Travnik Novi Travnik
0 12.02.2024 18:54
Blaženko Boban Ivan Bota Srednjobosanski kanton Travnik
0 31.01.2024 20:29