videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

U Travniku predstavljena knjiga „Prvi put sa kćerkom u Potočarima“

U okviru dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u Travniku je predstavljeno djelo „Prvi put sa kćerkom u Potočarima“, čiji je autor Zvorničanin Mehmed Pargan, novinar i publicist. Jedinstvena je to zbirka putopisnih reportaža o Podrinju i drugim znamenitim predjelima BiH, kroz koje nastoji oživjeti mjesta i ljude kojih više nema - a mlađim generacijama, umjesto tereta prošlosti, prodati ljubav kojom će bez mržnje i osvete graditi budućnost.

„Čežnja izgnanih je najjači osjećaj iza majčinskog“, riječi su autora dok kćerci kazuje potresne istine o mjestima gdje su gašeni ljudski životi njegove generacije, vodeći je do Drine gdje je i sam odrastao. Tamu mogu osvijetlili samo žive uspomene koje moraju biti prenijete novim generacijama, a koje će na temeljima istine graditi bolju budućnost.

„Htio sam da pokažem da nove generacije koje preuzimaju breme Potočara, koja preuzima da nosi tu istinu, da ta nova generacija može preuzeti od nas tu priču o Potočarima i odnijeti je u budućnost potpuno raterećena, da nema mržnje, da nema osvete“, govori Pargan.

Dženana Bajraktarević promotorica je knjige. Objašnjava kako je „Put sa kćerkom u Potočare“ spajanje jaza između mlađih i starijih generacija: „Da vidimo šta smo to mi prošli i šta oni prolaze. Cilj ove promocije je da zajedno možemo napraviti svijet boljim, da zajedno možemo graditi, a ne razgrađivati“.

Rat je prošao, ali ideologije podijeljenosti od kojih se društvo treba distancirati nisu mrtve. Stoga prenošenjem istine autor šalje univerzalne poruke da je 21. stoljeće vrijeme da se društvo zaštiti i ogradi od novih zločina: „U sistemu u kojem dominiraju dvije ideologije koje slave ratne zločine mi, naravno, robovi smo upravo takvih laži koje se prodaju za istine, takvih ideologija koje slave one koji su počinili genocid. Tako da mi moramo učiniti jedan iskorak“.

Djelo koje njeguje kulturu sjećanja prilog je i očuvanju kulturnog naslijeđa BiH, te dug i obaveza jedne genaracije da skine teret prošlosti i mladima u amanet ostavi ljepši pogled na budućnost.

federalna.ba

Prvi put sa kćerkom u Potočarima Mehmed Pargan Travnik Srebrenica genocid Potočari
Toplotni udar vrućine Travnik JU Dom zdravlja Travnik
0 05.08.2022 19:54
Dani dijaspore Travnik Jadranka Winbow
0 04.08.2022 21:44
Srebrenica Bratunac Take part
0 03.08.2022 19:48
dijaspora Travnik BiH Dani dijaspore
0 03.08.2022 17:53
Travnik Dani dijaspore
0 01.08.2022 19:20