videoprilog Adise Alić (Federacija danas)

U Travniku predstavljen roman Enesa Karića 'Bogovo roblje'

Peto romaneskno ostvarenje akademika Enesa Karića, roman "Bogovo roblje", predstavljeno je u njegovom rodnom Travniku. Djelo koje prikazuje sliku jednog društva sedamdesetih, koje je ograničavalo slobode; ima za cilj ohrabriti nove genaracije na borbu kroz izazove vlastitog vremena, a što uz upornost i trud donese uspjeh.

"Bogovo roblje" autobiografski je doživljaj u to vrijeme jedine Gazi Husrev-begove medrese, u kojoj je autor proveo petogodišnje školovanje od '73. do '75. godine. Hronika je to o sanjanom životu, koji se, uz mnoštvo prepreka vremena nenaklonjenog ovoj vjerskoj školi, ipak ostvario.

"'Bogovo roblje' ispraća mnoštvo tih naših običnih, ljudskih uzaluda, ali na kraju 'Bogovo roblje' otvara jednu nadu, jednu perspektivu, kako kaže Džalaludin Rumi: 'Koje to sjeme ne nikne kad se u zemlju baci? Pa zašto sumnjati u sjeme čovjekovo!'", navodi autor.

Djelo između dokumentarca i fikcije do najsitnijih detalja opisuje duhovni prostor sarajevske medrese, kroz svijet mistike i ljepote vjere, jednostavnim stilom pripovjedačke Bosne.

"On poput Andrića ima taj historicistički stil, njegovo djelo ima osobenosti tog stila. Ali poput Selimovića ima tog novohistorijskog stila, interesa za historiju, interesa za prošlost", istakao je promotor Dženan Kos.

Priča je ovo o teškom vremenu za one koji su odlučili da žive po propisima vjere i školuju se u vjerskoj školi, što govori i podatak da je od 48 upisanih u jedan razred njih tek 17 uspjelo završiti školovanje. A osim toga, u radnoj knjižici, zbog nepriznatosti u to vrijeme, dobijali oznake, a kasnije i plaće, NK radnika.

"Ovaj roman nas potiče na to da tragamo za rješenjima, da se ne predajemo, da vidimo kako se nositi s tim izazovima današnjice, i kako generacijama koje ostaju iza nas pokazati koji je to najbolji put", naglašava promotor Ahmed ef. Adilović.

Junjakinja romana - Gazi husrev-begova medresa, smještena izvan života i tadašnjeg društva, metafora je da se vremena mijenjaju, a izazovi i borba uvijek ostaju isti. Djelo oslobođeno ideoloških predrasuda, pokazujući da svako vrijeme nosi svoje breme, motiv je i putokaz budućim generacijama.

federalna.ba

Travnik Enes Karić Bogovo roblje
Travnik Dan državnosti BiH Dan državnosti Bosne i Hercegovine
0 25.11.2022 19:32
Travnik MSŠ Travnik
0 21.11.2022 22:27
Aldemar Ibrahimović Travnik Dah minulih vremena
0 18.11.2022 21:55
književnost Andrićevi dani Travnik
0 04.11.2022 18:29